latinica  ћирилица
30/11/2015 |  18:36 ⇒ 01/12/2015 | 10:33 | Аутор: РТРС

Највиши званичници Српске усаглашено о Дану Републике (ВИДЕО)

Упркос одлуци Уставног суда БиХ, Република Српска ће наставатити да слави Дан Републике, 9. јануар, јер не угрожава национални и вјерски идентитет и равноправност ни једног од три конститутивна народа. Ово је једна од 12 тачака заједничке Изјаве, коју су синоћ у Палати Републике потписали највиши званичници у институцијама Републике Српске и БиХ. Потписници заједничке изјаве, између осталог траже, да Уставни суд БиХ поништи Одлуку.
Састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и званичника из Српске о одлуци Уставног суда БиХ - Фото: СРНА
Састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и званичника из Српске о одлуци Уставног суда БиХФото: СРНА

Дан Републике био је у фокусу највиших званичника више од четири сата. Није било ултиматума. Разговарано је о политичком акту Уставног суда БиХ, чији је циљ негирање легалитета и легитимитета Републике Српске и уставно-правног поретка БиХ.

Патријархов позив на српско јединство и опасна игра Бакира Изетбеговића према Републици Српској, коначно, отвара очи свим српским политичарима. Схватили су и они који раније, због партнерства у Сарајеву, нису имали храбрости да подрже референдум о раду бх. правосудних институција да им легитимитет не дају бошњачки партнери, нити међународна заједница.

"Жалосно је да се било ко узда да ће му легалитет, леђа и политичку будућност сачувати било који амбасадор. Бакир (Изетбеговић),(Жељко) Комшић - сви су они пролазни, а РС је трајна. Онај ко има њен легитимитет, најдуже ће трајати", истиче Ненад Стевандић, потпредсједник НСРС.

Укидање рођендана Републике, грађани неће опростити. Тим прије што је одлука политичка, што су два народа прегласана, и што нигдје у демократском свијету нема да стране судије штите Устав друге земље. Због тога се структура Уставног суда мора мијењати.

Прес конференција са састанка највиших званичника РС (Фото: РТРС)

Промјене нема без новог закона, који је Српска до сада тражила два пута. Професор Уставног права Миле Дмичић, појашњава да се то може постићи само договором два ентитета и три народа. Због тога су српски завничници дали рок Парламентарној скупштини БиХ да у року од четири мјесеца усвоји Закон о Уставном суду БиХ.

Не буде ли тако, политичке партије ће поново за исти сто. Тада ће одлучивати о бојкоту рада заједничких институција. Дмичић предлаже и други модел – блокаду.

"Или пак да својим игнорисањем у извршавању права и дужности органа институција оспоре легалитет и легитимитет одлука заједничких органа... ", каже Дмичић.

Уколико се буду игнорисали захтјеви Републике Српске, Народна скупштина РС ће расписати референдум на коме би грађани одлучили да ли прихватају одлуку Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике.

"Ми једноставно морамо да забодемо заставу и да кажемо - даље нема. Било је свашта. Све су политичке партије преносиле надлежности, а ми сад више нема шта да пренесемо", категоричан је Стевандић.

Пројекат развлашћивања и докидања Републике Српске траје годинама. Главни адут Бошњацима је међународна заједница. Од када је ОХР престао с праксом наметања, односно примјене Бонских овлашћења, своје планове спроводе преко страних судија у Уставном суду. А они су тражили да се Српска одрекне свог рођендана и да Закон о празницима прилагоди Уставу БиХ.

Измјена ће бити, појашњава професор Дмичић, али само у дијелу раздвајања празника. 
"То неће значити нипшта друго до раздвајање у два посебна закона. Секулатни -Дан РС и односи према вјерским празницима", каже Дмичић.

Како год било, пред Републиком Српском је важан период. Вријеме одбране њеног Дана. Да ће га бранити потписом гарантовало је 12 српских званичника. Само да не буде: Мастило се још није осушило, а потписиници промијенили мишљење!