latinica  ћирилица
30/11/2015 |  18:40 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Реаговања: У Сарајеву се сјетили Дејтона (ВИДЕО)

Заједничка изјава највиших званичника Републике Српске којом је предвиђено или усвајање закона о Уставном суду БиХ или расписивање референдума на којем би се грађани изјаснили о одлуци Уставног суда БиХ, изазвала је реговања и у Сарајеву и у Мостару.
Уставни суд БиХ, сједница - Фото: СРНА
Уставни суд БиХ, сједницаФото: СРНА

Америчка амбасада саопштила је да се одлуке Уставног суда БиХ морају поштовати. Неки попут ОЕБС-а, ипак, акценат стављају на то што је Изјава изњедрена заједничким ставом свих званичника из Републике Српске. На другој страни политичари – чини се подијељени по националном шаву. Они са сједиштем у Сарајеву позивају се на Мировни споразум. Тврде како се Изјавом споразум из Дејтона негира, а тиме, убјеђују - и постојање Републике Српске. Из Мостара пак, подсјећају да је закон о Уставном суду БиХ већ требало да заживи. Како кажу, ултиматум српске стране, није прихватљив, али није, кажу, прихватљиво ни то да одлуке доносе стране судије. БиХ су они одавно требали да напусте.

Апелант Бакир Изетбеговић (СДА) иза којег су већ "сабрана дјела" у покушају да се укине, угаси, омаловажи, забрани или дерогира све што се односи на Србе и Српску, након јединственог одговра из Српске, за јавност није био доступан. Његови сљедбеници јесу. Сада су се сјетили Дејтонског споразума. А претходно су га годинама кршили.

Шефик Џаферовић (СДА) каже да није могуће Дејтонски споразум провести по принципу јеловника, ово ми се свиђа, ово хоћу да спроводим, ово ми се не свиђа, па то нећу да спроводим. "Сви они који се противе раду Уставног суда БиХ морају знати да се противе Дејтонском мировном споразуму", наводи он.

То што је изворни Дејтонски споразум на "сарајевском менију" био небројено пута до сада, прије и након што су Сеада Палаврић и Мирсад Ћеман, зелени СДА-ов дрес замијенили судијским тогама, у Сарајеву и не помињу. Заборављају да су кршећи Дејтонски споразум од Српске отимали надлежности. Оркестрирано реагује власт и опозиција.

Денис Бећировић (СДА) каже "желим да поручи представницима, односно челним људима из Републике Српске, да ни на који начин не доводе у питање одлуке Уставног суда БиХ, јер негирањем Уставног суда БиХ они негирају и постојање ентитета Република Српска".

Парламентарна скупштина БиХ

И док селективност приписују другима, политичари из Сарајева заборављају да је управо Сарајево, установило праксу непровођења одлука Уставног суда БиХ. А једна од њих са најдужим игнорантским стажом – свакако је и она која се тиче права на истину, породица у рату уморених сарајевских Срба. За разлику од политичког Сарајева, другачији тонови стижу из Мостара који је искусио одлуке или, како су многи склони рећи, политичке манифесте Уставног суда БиХ.

Божо Љубић (ХНС) сматра да БиХ треба закон о Уставном суду, јер је позиција Уставног суда врло упитна са становишта легалности. Како наводи, Уставни суд БиХ у којем су и стране судије требало је да функционише само пет година.

Бивши министар правде Бариша Чолак (ХДЗ БиХ)  подсјећа да је и сам неколико пута иницирао закон о Уставном суду БиХ, који је стране судије требало одавно да пошаље кући. Увијек је, очекивано, изостајала подршка из Сарајева. Изразио је надање да ће ова одлука допринијети убрзању тог процеса, " тако да кад је ријеч о странцима њих свакако треба замијенити домаћим суцима и то Устав омогућава".

Да ли стране судије треба да напусте БиХ, међународни заштитници Устава се не изјашњавају. Тек декларативно из ОХР-а и Европске комисије стиже подсјећање како су одлуке Уставног суда БиХ обавезујуће. Али не само ова последња, већ и све претходне. А 90 их није испоштовано. У ОЕБС-у позивају и на смиривање тензија.

Џонатан Мур, шеф Мисије ОЕБС у БиХ, каже да је важно да је то заједнички став и да се морају поштовати заједнички ставови. "Морамо поштовати и судске одлуке, има пуно отворених питања. Надам се да то неће бити извор за тензије у БиХ", каже он.

Да ли ће тензије у БиХ смиривати или подгријавати Савјет за имплементацију мира, чија редовна полугодишња сједница почиње сутра у Сарајеву? Реакцију ПИК-а и поновно коришћење превазиђених бонских овлашћења високог представника, по устаљеној пракси поново призивају у Сарајеву. Синхронизовано, и политичари и интелектуалци, окупљени око Круга 99.