latinica  ћирилица
30/11/2015 |  19:58 ⇒ 19:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Акција против 1.000 сајтова који продају фалсификовану робу

У међународној полицијској акцији, полицијске власти су откриле готово 1.000 сајтова преко којих је илегално продавана фалсификована роба потрошачима преко интернета, саопштио је Европол.
Илустрација (Thinkstock.com) - Фото: B92
Илустрација (Thinkstock.com)Фото: B92

У међународној операцији ИОС, усмјереној на сузбијање продаје копија и фалсификоване роба, укључујући интелектуалну својину и пиратске копије, преко платформи за интернет трговину и социјалних мрежа,  учествовале су полицијске службе око 20 земаља, укључујући Србију.
 Опеарцију ИОС су организовали и водили Европол и америчка имиграциона и царинска служба и истражитељи за унутрашњу безбједност.
 У овој огромној акцији су учествовале полицијске службе Белгије, Бугарске, Колумбије, Хрватске, Данске, Француске, Македоније, Грчке, Мађарске, Исланда, Италије, Летоније, Луксембурга, Пољске, Португала, Румуније, Србије, Шпаније и Велике Британије, наводи се у саопштењу.
 Илегална продаја обухватала је луксузне производе, спортску одећу, резервне дијелове, електронику, производе фармацеутске индустрије и средства за личну хигијену.
 Улога Еропола била је да организује, координира, размјењује и анализира податке до којих су дошле земље учеснице и да одржава везу са произвођачима из приватног сектора чија су права била повријеђена.