latinica  ћирилица
30/11/2015 |  19:58 ⇒ 20:38 | Аутор: Агенције

Русија упозорава: ИД контролише тржиште хероина

Русија упозорава да Исламска држава преузима контролу над производњом и продајом хероина. Наводно, терористи већ сада зарађују милијарду долара годишње од авганистанског хероина и страхује се да тим новцем финансирају своје нападе, попут оног у Паризу.
ИД - Фото: илустрација
ИДФото: илустрација

Терористи су сада почели да се окрећу ка трговини наркотицима од када су Руси у ваздушном нападу оштетили нафтну инфраструктуру која је била под њиховом контролом. Они су претходне године у Авганистану ширили свој утицај и на контролу трговине опијумом.

- Ако погледате руте којом се тргује опијумом из Авганистана, може се примијетити да је велику територију контролише ИД, због чега ће зарађивати све више новца од тога. ИД је група која зарађује новац преко туђих послова, па није сигурно да ли су још  способни да контролишу и саму производњу, али су дефинитивно све активнији у Авганистану - каже професор Китинг са Краљевског универзитета за одбрану.

Виктор Иванов са Руског института тврди да су поља мака у Авганистану све већа, као и да ће транзит хероина кроз територију под контролом исламиста бити финансијски јако исплатив за њих.

- Овај проблем је потребно елаборирати, не само у Москви, већ и у Европској унији. То је велика пријетња за европску сигурност - каже Иванов.

Од 2001. године, производња дроге из Авганистана је повећана 50 пута, гдје је годишња зарада произвођача око 3,5 милијарди долара. Трговци наркотицима широм свијета могу да зараде и до 100 милијарди долара само од авганистанског хероина.