latinica  ћирилица
30/11/2015 |  20:01 ⇒ 21:16 | Аутор: AFP

Путин: Авион оборен због турске трговине нафтом са ИД

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да је Турска оборила руски авион Су-24 како би заштитила своју трговину нафтом са Исламском државом.
Путин на самиту о клими - Фото: Screenshot
Путин на самиту о климиФото: Screenshot

Говорећи на конференцији за новинаре Путин је рекао да Русија је прикупила додатне обавештајне податке који показују да нафта из постројења под контролом Исламске државе након тога иде у Турску.

Москва има разлога да сумња да је Су-24  оборен од стране турских авиона 24. новембра како би обезбиједили илегалне испоруке нафте из Сирије у Турску, рекао је он.

Имамо разлога да вјерујемо да је одлука да се обори наш авион вођена жељом да се обезбиједи рута до луке гдје се нафта товари у танкере.

Терористи су злоупотребљавали безвизни режим између Русије и Турске да се слободно крећу,  рекао је руски лидер и додао да Анкара није успјела  да ријеши то питање, након што га је Русија покренула.

"Тражили смо од Анкаре дуже вријеме да обрати пажњу на терористе који су активни у регионима на сјеверном Кавказу, а појављују се на територије Турске."

"Захтијевали смо од Анкаре да прекине ову праксу, међутим, открили смо локације у Турској гдје они живе заштићени специјалним обезбјеђењем и полицијом, а користећи безвизни режим враћају се на нашу територију и ми настављамо да се боримо против њих." 

Одговарајући на питање да ли Москва жели да формира широку коалицију против тероризма, Путин је рекао да Русија увијек подржава ову иницијативу. "Али то не може да се уради док неки настављају да користе неколико терористичких организација да постигну своје непосредне циљеве."

Турски предсједник Тајип Реџеп Ердоган је рекао да је спреман да поднесе оставку, уколико се ове тврдње покажу као тачне.