latinica  ћирилица
30/11/2015 |  20:38 ⇒ 21:03 | Аутор: РТС

Мигранти не одустају упркос жичаној огради

Одлука Европске уније да Турској упути три милијарде евра помоћи за рјешавање мигрантске кризе изазива различита реаговања у јавности, али су стручњаци сагласни да би то могло да трајно ријеши питање миграната са Блиског истока којима је крајњи циљ Западна Европа.
Мигранти у Ђевђелији - Фото: РТС
Мигранти у ЂевђелијиФото: РТС

Кроз Македонију је и вечерас прошла већа група оних који долазе из Сирије, Авганистана и Ирака, док су економски мигранти и даље с друге стране жичане ограде коју су Македонци подигли према Грчкој.

Када воз пун избјеглица стигне на сјевер Македоније у Табановце, то је двоструко олакшање, за македонску власт 500 миграната мање у држави, за избјеглице корак ближе Западној Европи.

"Уморан сам, али сам сада сигурнији јер сам близу Србије. Дуго смо путовали кроз Турску, Грчку и Македонију", каже избјеглица из Ирака.

Километри заштитне ограде коју није могуће ни заобићи, ни прескочити требало би да каналишу мигранте на контролни пункт.

Они који могу да потврде да су из Ирака, Сирије или Авганистана, лако ће и брзо од Ђевђелије даље ка Европи. Остали ће зиму дочекати на другој страни ограде јер, кажу, пара немају за повратак кући.

"Ако се вратим у Иран, одвешће ме у затвор. Остајем овдје", каже избјеглица из Ирана.

"Ми не знамо шта ће се дешавати, јер повремено из Грчке наиђе велики број људи. Они који могу да уђу региструју се и настављају пут, али брине нас то што у Грчкој има неколико десетина хиљада оних који долазе", каже представница УНХЦР-а у Македонији Александра Краус.

Заштитна ограда чека и оне који на дугом путу заобилазе Грчку и Македонију, јер иду преко Бугарске.

"Жица није смањила број избјеглица у Бугарској, али смо их каналисали, чиме смо избјегли кријумчарење. То је велики успјех. На званичном граничном прелазу имамо љекарске екипе и разне службе, посебно ону за тероризам", објашњава предсједник Државне агенције за избјеглице Бугарске Никола Казаков.

Да ли све избјеглице користе оригинална документа и са каквом намјером долазе у Европу, стручњаци подсјећају да је немогуће утврдити.

"Само кроз Македонију је од средине јуна до данас ка Западу прошло готово пола милиона људи", каже стручњак за борбу против тероризма Марко Јорданов Тодоровић.