latinica  ћирилица
01/12/2015 |  10:48 ⇒ 10:50 | Аутор: Агенције

Могу ли људи колонизовати Марс? (ВИДЕО)

За неких двадесетак година НАСА планира да пошаље људе на Марс, али право питање је - да ли ћемо моћи једног дана да живимо на четвртој планети од Сунца.
Марс - (фото: www.nasa.gov) -
Марс - (фото: www.nasa.gov)

Некадашњи астронаут Џефри Хофман сматра како би колонизовање Црвене планете било незамисливо достигнуће људске цивилизације.

- Уколико људска врста успије једног дана да живи на више од једне планете, заиста ће повећати шансе за опстанак на дуже стазе - рекао је.

Хофман сматра како ће се први људи који кроче на Марс суочити првенствено са психолошким изазовом да су тако далеко од Земље, али да ће имати један заједнички циљ - тераформирати Марс, односно вратити га у стање погодно за живот, како се претпоставља да је некад било, укључујући дебели слој атмосфере и течну воду на површини.

За то би било потребно загријати језгро Марса, те смислити начин на који сунчев вјетар неће "одувати" атмосферу, што са данашњом технологијом представља немогућ задатак.

- То је нешто што сада не можемо да замислимо. Али никад не смијем рећи никад. Прије хиљаду година нико није могао помислити да ће људи путовати у свемир, исто тако сада не могу замислити каква технологија би могла постојати за хиљаду година - поручио је Хофман.

Џефри Хофман (71) је бивши астронаут и тренутни професор аеронаутике и астронаутике на престижном МИТ-у. Пет пута је летио у Спејс шатл мисијама и сакупио је 50 дана, 11 сати и 54 минута у свемиру.