latinica  ћирилица
01/12/2015 |  16:43 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

У РС регистровано 96 лица са ХИВ/АИДС-ом

Поводом 1. децембра, Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а у Институту за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци је одржан јавни час “Пет до дванаест” чији је циљ подизање свијести о овој болести.
Тест на ХИВ - Фото: РТРС
Тест на ХИВФото: РТРС

Према процјени Свјетске здравствене организације, у свијету живи 36,9 милиона људи заражених ХИВ-ом, од тога 2,6 милиона дјеце и адолесцената. У 2014. години забиљежено је око 2 милиона новозаражених, док је 1,2 милиона умрло од АИДС-а. 

У Републици Српској до сада је регистровано укупно 96 лица са ХИВ/АИДС-ом. Од укупног броја, у 2015. години пријављена су три нова случаја, од тога два ХИВ и један обољели од АИДС-а. Према полној структури, 79 одсто су мушкарци, а 20 одсто жене. Најчешћи начин преноса ХИВ-а је путем сексуалног односа, истичу љекари.

"Најчешћи сљедећи пут преноса су ињекциони корисници дрога, деривати крви, односно нестерилно ињектирање дрога", изјавила је данас др Јања Бојанић специјалиста епидемиолог.

Босна и Херцеговина има најмању стопу обољелих у региону. Развојним програмом Уједињених нација за борбу против ХИВ/АИДС-а у протеклих девет година у БиХ је уложено више од 40 милиона долара.

"Доста тога је уложеено у превенцију, успостављање мреже за тестирање и информисање свих који су потенцијално изложени овој опасности", рекао је Горан Вукмир шеф канцеларије УНДП у Бањалуци.

Превенција је најбољи лијек. Због тога образовање младих о ризицима и начину преноса болести је веома важно, поручује стручњаци.

"Свакако, едукације младих људи о начинима понашања и савјетовања, тестирања, подразумјевају се контроле крви у здравственим инстуитуцијама", рекла је Јања Бојанић.

У цијелом свијету 1. децембар се обиљежава као Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а, а обиљежавање је почело 1988. године, на иницијативу Свјетске здравствене организације.