latinica  ћирилица
01/12/2015 |  18:51 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Уставни суд на мала врата покушава да оживи стару праксу ОХР-а (ВИДЕО)

На јединство из Српске реагује и званично Сарајево! Лидер СДА и бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић о новом закону о Уставном суду БиХ би да разговара, ако може да реформише и Уставни суд Српске и ентитетско гласање у Парламентарној скупштини БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Уставни суд на мала врата покушава да оживи стару праксу ОХР-а. У Српској сматрају да се наметањем одлука жели прекројити уставна структуру БиХ!

И политичари и аналитичари из Српске сагласни- Уставним судом не влада право, већ политика. Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић истиче да ће амбасадорима Савјета за провођење мира који данас и сутра засједа у Сарајеву, саопштити да се међународним и судијама из СДА, од Уставног суда не може да направи нови ОХР!

Апелант Уставном суду БиХ Бакир Изетбеговић у улози бошњачког члана Предсједништва БиХ и лидера СДА, не одустаје од спровођења одлуке о укидању Дана Републике. Жели останак странаца у Уставном суду БиХ.

"Ја сам за то да остану, али ето можемо разговарати, али тада ћемо разговарати и о Уставном суду РС и ентитетском гласању“, каже Изетбеговић.

"Ја се ни у чему не слажем са Бакиром Изетбеговићем, али Бакир Изетбеговић нама добро дође управо да нас додатно хомогенизује и да дође до, ево, распада ове земље која не може, ионако, никако да функционише. Да није ових високо плаћених странаца овдје у овој земљи, ово би се давно распало. Ја само очекујем да то буде на миран и демократски начин, како су то урадили Чеси и Словаци, да и ми то урадимо свјесни потребе да након тога треба да сарађујемо.

Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а не коментарише судске одлуке, али је рекао да ће "учинити све да се правосуђе реформише.“

Уставни суд са међународним и судијама из СДА покушава да настави некадашњу праксу ОХР-а и мијења уставни поредак БиХ. То неће проћи, каже члан Предсједништва БиХ из Српске.

“Ми смо сви имали то искуство са ОХР-ом, типа Педи Ешдаун и то се неће поновити. У овој земљи може проћи само оно са чиме смо ми сви сагласни", изјавио је члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Управо данас и сутра у Бијелом двору крај сарајевског Врбања моста, засједа Савјет за провођење мира. На дневном реду, сматрају аналитичари биће и одлука Уставног суда БиХ.

"Имамо опет једну бојазан да ће се искључиво све фокусирати на посљедњу одлуку, да се створи једна реакција на изражено српско јединство по том питању, каже Александар Врањеш са Факултета политичких наука у Бањалуци.

Ивана Марић, политички аналитичар из Сарајева каже: “Поновиће да се одлуке Уставног суда морају поштовати, а онда ћемо притом сви заједно игнорисати да постоји већ толико одлука које никада нису проведене“.

Аналитичари предвиђају да ће епилог сједнице ПИК-а бити саопштење да амбасадори Западних земља и Турске уз издвојено мишљење Русије, траже да се одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике спроведе, али неће или ће тек успут поменути више од 90 одлука на чекању.

Зато не чуди што је ОХР одавно изгубио сврху постојања у БиХ.