latinica  ћирилица
01/12/2015 |  18:52 ⇒ 19:01 | Аутор: СРНА

Савез синдиката одбацио радни текст Закона о раду

Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске у потпуности је одбацило радни текст закона о раду, који је понудила Влада Републике Српске.
Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске - Фото: СРНА
Генерално вијеће Савеза синдиката Републике СрпскеФото: СРНА

На ванредној сједници у Бањалуци оцијењено је да је радни материјал овог закона "увредљив за раднике Српске, којим се губи достигнути ниво радничких и синдикалних права, а судбина права из рада предаје у руке послодаваца".

Из Савеза синдиката саопштено је да је једногласно усвојен закључак да ће Савез и сви његови органи, свим средствима синдикалне борбе, бранити достигнути ниво радничких и синдикалних права у Српској.

Ове измјене уважиле би неке техничке корекције и усклађивање одређених ствари са законима Српске који су у међувремену донесени, као и одређена усклађивања са Европском социјалном повељом, о чему је већ говорила Влада.

Генерално вијеће Савеза подсјећа да су све политичке партије и Влада Српске јавно дали обећање да се ниво радничких и синдикалних права у Српској неће смањивати, а што понуђени радни материјал закона о раду није испоштовао.