latinica  ћирилица
01/12/2015 |  18:54 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Штедише Љубљанске банке од данас могу подносити захтјев за поврат уштеђевине (ВИДЕО)

Добра вијест за све девизне штедише Љубљанске банке. Почео је рок за подношење захтјева за поврат старе девизне штедње, који ће трајати до краја децембра 2017.године.
Љубљанска банка - девизне штедише - Фото: РТРС
Љубљанска банка - девизне штедишеФото: РТРС

Штедише и њихови правни насљедници захтјеве на посебном формулару морају предати лично или поштом у Фонд Републике Словеније за насљедство, након чега ће се спроводити поступак верификације њихових захтјева. Прве исплате очекују се већ на прољеће. 

Забринути, збуњени и у ишчекивању. Штедише Љубљанске банке већ првог дана похрлиле су у Удружење да предају своје захтјеве. Миљка Тончић, 35 година радила је у Њемачкој и сада чека да коначно добије свој уштеђени новац. Признаје да јој је процедура захтјевна.

"Па, компликовано је, нормално да је компликовано, јер требам свој новац, ради болести, највише. Ми смо поднели захтев за пуномоћ код ових људи и они су обећали да ће то тако све како кажу и испунити", каже Тончић.

"Долазио сам овде и обраћао се и онда сам гледао преко телевизије да ће 1.децембра почети ово, па Боже мој, колико буде, шта буде", каже и Вид Рајилић.

Они су само неки од 40.000 штедиша, колико их има у Републици Српској, у читавој БиХ 130.000, који од Љубљанске банке потражују око 250 милиона евра. Већину их збуњује процедура – гдје да предају захтјев, шта им је потребно и могу ли то да учине без ангажовања адвоката.

"Многи немају сређене књижице, многи су изгубили, изгореле им, Министарство финансија БиХ их шаље на скрбништво Љубљанске банке. Они неће да се јаве на телефон, да им одговоре, неће ништа, а они су беспомоћни, плачу, то су страшне ствари, каже Гордана Нишић из Удружења грађана за поврат старе девизне штедње у БиХ и дијаспори.

А ево шта треба да ураде. Сами или уз помоћ Удружења треба да попуне захтјев на интернет страници www.srsn.si, одаберу језик и слиједе упутства. Уз попуњен захтјев потребно је приложити копију штедне књижице, личне карте и отворен девизни рачун у БиХ. Потом захтјев треба предати лично у Фонд РС за насљедство у Улици Глиншка бр.3 3000, Љубљана или послати поштом.

Због компликоване процедуре, поједина удружења и адвокати ово су видјели као погодно тло и покушали да зараде, траживши штедишама и до 10 одсто новца који потражују. Адвокат који је добио пресуду у Стразбуру на основу које Словенија враћа девизну штедњу, каже да је већ упознат са оваквом праксом и штедишама поручује – то је непотребно.

"У принципу ради се о релативно једноставном поступку. Има појава како штедише треба додатно да овере копију штедне књижице што није потребно за то, иупућује штедише да треба да прибаве додатне потврде од министарства финансија итд.што није случај. То су нетачне информације", каже за РТРС адвокат Мујчин Бешло.

Штедише ће прво добити информативни израчун, а ако не буду имали приговор, то ће постати правоснажно судско рјешење. Прве исплате требало би да буду у фебруару или марту идуће године, с обзиром на то да је предвиђено да новац буде исплаћен три мјесеца од подношења захтјева.