latinica  ћирилица
01/12/2015 |  19:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка- "Мајн кампф" поново у књижарама

Први пут од Другог светског рата, књига Адолфа Хитлера "Мајн кампф" (Моја борба) ускоро ће се поново наћи на полицама њемачких књижара, најавио је Андреас Виршинг, директор Института компаративне историје у Минхену.
Берлин - Фото: архив
БерлинФото: архив

Како преноси АФП, фиреров аутобиографски текст појавиће се у продаји између 8. и 11. јануара.

Књига, која пружа детаљнији увид у мрачну владавину нацистичког вође, биће праћена са око 3.500 објашњења и коментара и објављена у два тома са укупно 1.948 страна, а коштаће 59 евра, казао је Виршинг који је радио на пројекту од 2009. године.

Књига, под насловом "Хитлер, Мајн кампф. Критичко издање", имаће лимитирано издање од највише 3.500 до 4.000 примјерака, навео је он.

Планови за објављивање "нацистичке библије" били су праћени бројним контроверзама и најоштрије осуђивани од стране јеврејских организација, које сматрају да је књига превише опасна да би икада више поново била штампана.

Виршинг је, међутим, објаснио да ново издање са коментарима стручњака има за циљ да "сруши мит" који окружује књигу.

Хитлер је "Мајн кампф" написао 1924. године док је био у затвору у Баварској. У њој комбинује елементе аутобиографије са ставовима о аријевској "расној чистоти", мржње према Јеврејима и противљења комунизму. До његове смрти 1945. године, штампано је више милиона копија.

Од завршетка Другог свјетског рата, њемачка јужна покрајина Баварска, која посједује ауторска права до краја 2015. године, није дозвољавала поновна штампања из поштовања према жртвама нацизма.

Од 1. јануара 2016. године, међутим, та књига постаје јавно добро.

"Ово није само извор" за изучавање нацистичке идеологије, рекао је Кристијан Хартман, историчар задужен за пројекат. "То је и симбол и једна од посљедњих реликвија Трећег рајха", навео је он.