latinica  ћирилица
01/12/2015 |  19:10 ⇒ 19:16 | Аутор: ТАНЈУГ

У Кливленду подижу споменик Супермену

Градске власти Кливленда намјеравају да подигну споменик Супермену у части двојице студената из овог града у Охају, из чије је маште настао популари суперхерој.
Статуа Супермена скулптора Дејвида Деминга (Фото:  Look Strategies) -
Статуа Супермена скулптора Дејвида Деминга (Фото: Look Strategies)

Челична скулптура, висока четири метра, која ће бити украшена кристалима "криптонита", дјело је америчког вајара Дејвида Деминга и биће постављена на обалама језера Ири.

"Биће то фантастично ново обележје", казао је један од градских званичника за локални лист Плејн дилер.

Кливленд полаже право на славног стрип јунака јер су га измислила два његова суграђанина - Џери Сигел и Џо Шустер који су се упознали још у локалној гимназији 1933, док је Шустерова супруга, Џоана, такодје родом из овог града, послужила као модел за Суперменову дјевојку Лоис Лејн.

Споменик оштрих геометријских форми, који ће град коштати око три милиона долара, биће постављен током 2017.

Иако јединствена, ова почаст није без преседана. Многи градови су подигли статуе фиктивним хероима: у Филаделфији је више од две деценије стајао споменик боксеру Рокију Балбои, јунаку истоименог филма, у њујоршком централ парку већ 50 година постоји споменик јунацима романа "Алиса у земљи чуда" Луиса Керола, а у Лондону и Москви скулптура Шерлока Холмса, чувеног детектива настао из пера Артура Конана Дојла.