latinica  ћирилица
01/12/2015 |  19:58 ⇒ 20:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Медведев ставио тачку и на Турски ток?

Преговори о Турском току биће суспендовани, рекао је неименовани узвор упознат са преговорима, преноси ТАС. Уљукајев: Нисмо обуставили Турски ток

Преговори о изградњи гасовода Турски ток биће суспендовани због престанка рада руско-турске међувладине комисије, рекао је неименовани узвор упознат са преговорима.

Тим поводом нешто касније данас огласио се и руски министар економије Алексеј Уљукајев који каже да руска Влада није суспендовала пројекте Турски ток и нуклеарну електрану Акују у Турској, јер је та одлука у надлежности пословних компанија.

"Влада није замрзла ове пројекте", изјавио је Уљукајев након трилатералних преговора у Бриселу о трговинском споразуму између ЕУ и Украјине.

- У овој фази није било одлука о обустави, замрзавању или окончању финансирања ових пројеката, тако да се базирамо на претпоставци да ће ови пројекти бити реализовани - казао је министар.

ТАС је претходно јавио да ће преговори о изградњи Турског тока бити суспендовани због престанка рада руско-турске међувладине комисије, позивајући се на изјаву неименованог извора.

Према руској агенцији, Москва је раније данас одлучила да обустави активности те комисије на чијем челу је руски министар енергетике Александар Новак.

Руски премијер Дмитриј Медведев је потписао данас декрет којим се уводи низ санкција Турској због обарања руског војног авиона, међу којима су забрана увоза хране из те земље и чартер летова између двије државе.

У декрету о специјалним економским мјерама против Турске, који је објављен на сајту Владе, међутим нема никаквих информација које се односе на мјере у енергетском сектору, па ни о гасоводу Турски ток и нуклеарној електрани Акују.

Декрет садржи листу пољопривредних производа које Русија од 1. јануара 2016. више неће увозити из Турске, а међу којима су, како наводи Ројтерс, воће и поврће, попут парадајза, лука, грожђа и јабука, као и производи од пилећег меса. Од 1. јануара ће такође бити забрањен увоз каранфила из Турске.

Москва је, такође, озваничила забрану чартер летова између двије државе, која данас ступа на снагу и истовремено је увела додатне безбједносне мјере на редовним авио-линијама.

Према подацима руског министарства пољопривреде, вриједност увезених прехрамбених и пољопривредних производа из Турске износила је прошле године 1,7 милијарди долара.