latinica  ћирилица
01/12/2015 |  20:05 | Аутор: СРНА

Ковић: Уклањање несрпског становништва није била званична политика РС

Историчар Милош Ковић негирао је тврдње тужилаштва на суђењу генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу да је уклањање несрпског становништва и насељавање Срба била званична политика Републике Српске.
 - Фото: B92
Фото: B92

Ковић је током унакрсног испитивања указао да доказ за етничко чишћење нису цитати које је дао тужилац Артур Тралди из званичних докумената Републике Српске, нити изјава генерала Младића о исељавању муслимана са простора Републике Српске.

- То су докази да муслиманског становништва негдје нема, а нису докази о етничком чишћењу - објаснио је Ковић и то поткријепио податком да су и Срби истовремено били принуђени да напусте своје градове, као што су Тузла или Сарајево, из којег је отишло 150.000 Срба.

Ковић је објаснио да "свесрпска држава" из говора генерала Младића на скупштинском засједању 1994. године, чији је дио цитирао тужилац, не значи да је планирано да у тој држави неће бити несрба, пренијели су медији.

- Ово значи само демократско право српског народа на самопредјељење, које су имали и други народи - истакао је Ковић.

Он је рекао да је први ратни циљ Срба био раздвајање од муслимана и Хрвата "јер су изгубили илузију о опстанку заједничке државе".

- Срби се боре за самоопредељење и стварање српске државе, не боре се за етнички чисте територије. Српска држава није могла бити без мањина - објаснио је Ковић.