latinica  ћирилица
01/12/2015 |  20:11 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

"Зауставимо насиље заједно"

У организацији Министарства породице,омладине и спорта Републике Српске вечерас је на Јахорини почела дводневна конференција „Зауставимо насиље заједно“. Насиље у породици је немогуће искоријенити ,али је неопходно едукативно и превентивно дјеловати како би се оно смањило,речено је на отварању конференције којој присуствују представници Министарства здравља и здравствених установа. Узроци насиља најчешће су тешка материјална ситуација и алкохол,а највише су изложене жене и дјеца.
Конференција - "Зауставимо насиље заједно" - Фото: СРНА
Конференција - "Зауставимо насиље заједно"Фото: СРНА

Влада Републике Српске има нулту толеранцију према насиљу у породици и законским рјешењем и дјеловањем њених институција показује да то није друштвено прихватљиво и да неће бити толерисано, рекла је министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић.

"Прије два мјесеца у Народној скупштини Републике Српске усвојена је измјена овог закона која је усклађена са новим Законом о прекршајима. Тим законским измјенама сада је за прекршај насиља у породици предвиђена и затворска казна до два мјесеца. Она је до сада била само новчана", истакла је Давидовићева.

Она је навела да је појам насиља у породици у Српској родно неутралан и да обухвата оба пола жртава и починилаца, али да се међу прикупљеним подацима субјеката заштите од насиља у породици може потврдити да су као починиоци перманентно евидентирани мушкарци – у просјеку 90 одсто, а као жртве најчешће жене, што потврђује родно заснован карактер насиља у породици.

Она је истакла добар однос са невладиним организацијама у оквиру којих дјелују три сигурне куће које могу да приме укупно 55 жртава.

"У 2014. години у сигурне куће укупно је смјештено 78 жртава насиља, и то 36 жена и 42 дјеце, који су боравили укупно 6.124 дана и за то су издвојена средства од 232.000 КМ. У првих шест мјесеци ове године у сигурне куће смјештено је 28 жртава које су у њима боравиле 2.138 дана и за то је издвојено 83.105 КМ", рекла је Давидовићева.

Према њеним ријечима, циљ ове конференције, којој присуствују представници домова здравља из Републике Српске, јесте унапређење и јачање капацитета здравствених установа за пружање помоћи и подршке жртвама насиља у породици и унапређење система евидентирања и извјештаваља запослених у домовима здравља о насиљу у породици.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да је здравствени систем значајан сегмент друштва који је одговоран за спречавање насиља у породици и ублажавања посљедица које он изазове.

Предсједник Савјета за сузбијање насиља у породици и породичној заједници Републике Српске Иванка Марковић истиче да, када је ријеч о насиљу у породици, ситуација у Републици Српској није алармантна, али да је забрињавајућа и да је слична као у земљама окружења, Европи, па и свијету.

Напомињући да је едукација попут ове на Јахорини неопходна, она појашњава да ефикасна помоћ жртвама не подразумијева само изрицање одговарајућих санкција већ и ширу друштвену активност.

У три сигурне куће у Српској тренутно је смјештено 28 жена. Према подацима свјетских организација 95 одсто насиља чине мушкарци.