latinica  ћирилица
03/12/2015 |  22:05 ⇒ 22:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Селфи: Лондонци озбиљни, Московљанке дотјеране

Лондонци су готово увијек озбиљни на селфијима, док су Московљани, а углавном је ријеч о женама, максимално дотјерани, открива истраживање спроведено поводом изложбе о селфијима које се данас отвара у Лондону.

Поставка "Биг Банг Дата", која је представљена у културном центру Сомерсет Хаус, приказује 640 селфија изабраних међу 152.462 фотографија објављених на Инстаграму у оквиру акције "Selfiecity London", а снимљених током једне недјеље у септембру у кругу од пет квадратних километара око музеја.
 Пројекат ""Selfiecity London" глобално води Лев Манович, професор компјутерских наука на Њујоршком универзитету.
 Осам стручњака ангажованих на пројекту прикупљало је и анализирало селфије из разних крајева свијета. Досад је ова акција спроведена у Бангкоку, Берлину, Москви, Њујорку и Сао Паолу.
 Манович је у изјави за Ројтерс рекао да је циљ пројекта "видјети да ли се из селфија може научити нешто ново о културним разликама и понашањима".
 Истраживање је показало да је "сваки град јединствен" на себи својствен начин, истакао је амерички истраживач.
 Примијећено је, на примјер, да се Лондонци најмање смијеше на својим слефијима и да често затварају очи.
 Највише широких осмјеха има на селфијима направљених у Бангкоку и Сао Паолу, док их је знатно мање на селфијима из Москве и Њујорка.
 Лондонски селфији садрже највише старијих мушкараца, они из Банкока највише младих људи, док на московским има убједљиво највише жена, које су увек дотјеране и позирају као да се сликају за насловницу неког модног магазина.
 Манович је рекао да су он и његов тим намјеравали да укључе и Јапан у своју студију, али да су од тога одсутали јер су "људи који у тој земљи позирају за селфије некако стидљиви, не приказују своје лице у цјелости, тако да програм не може да обради податке".