latinica  ћирилица
04/12/2015 |  09:24 ⇒ 13:33 | Аутор: Блиц

На ову кућицу на дрвету пењу се само најхрабрији

У срцу аустралијског Националног парка "Voren" у Пембертону налази се 200 година старо дрво, високо 75 метара, са 165 металних пречага спирално пободених око његовог стабла. Путници жељни пустоловине могу да се попну и уживају у спектакуларном погледу на шуму од 360 степени.
Кућица на дрвету - Фото: daily mail
Кућица на дрветуФото: daily mail

Дрво названо по Дејву Евансу, професору, политичару и становнику Пембертона, првобитно је служило као осматрачница за откривање шумских пожара, а данас је највећа туристичка атракција на југозападу Западне Аустралије.

Пречаге које, попут спиралних степеница, обавијају стабло, пободене су 1988. године. Они који се упусте у подухват освајања кари дрвета (Eucalyptus diversicolor) нису заштићени мрежама, појасом, нити било каквом другом опремом за задржавање, а пењачи морају сами да се снађу када заобилазе једни друге на путу до врха и назад.

Илузију заштите пружа нека врста жичане ограде између пречага, која је сувише слаба да амортизује ударац у случају пада.

Они који су довољно храбри да се попну до дрвене кућице на врху дрвета имају прилику да уживају у јединственом погледу на национални парк, укључујући и дине Jugerapa и обалу иза њих.

Фото: daily mail

Изненађујуће је, међутим, што још нико није погинуо пењући се на дрво. Сакривено у срцу парка, дрво које изгледа као патуљак у односу на безбројна прастара кари стабла (највише дрвеће у Аустралији) привлачи љубитеље узбуђења који походе парк више од 100 година.

“Стајали смо потпуно задивљени испред тог џиновског дрвета са осматрачницом на врху. Пењала су се и деца од шест година“, написао је један туриста.

“Не дозволите да вам глупи страх поквари задовољство, и треба да се плашите, то је саставни део уживања“, написао је други.