latinica  ћирилица
04/12/2015 |  16:29 ⇒ 18:47 | Аутор: РТРС

Делегација Републике Абхазије у посјети код Додика (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик угостио је делегацију Републике Абхазије предвођену министром иностраних послова Чирибка Вјечеславом. Разговарано је о заједничкој сарадњи у области политике, економије, културе и образовања.
Предсједник Милорад Додик са делегацијом Абхазије - Фото: РТРС
Предсједник Милорад Додик са делегацијом АбхазијеФото: РТРС

Додик је рекао су Српска и Абхазија биле у идентичним ситуацијама када је ријеч о борби за аутономију и политичку самосталност.

Поручио је да ће Српска наставити афирмисање својих права и достигнутог степена државног и националног идентитета, без обзира на то што у свијету на наки начин покушавају негирати борбу за права народа.

Абхазија је данас слободна и независна земља, која се бори за своју међународну афирмацију, а Република Српске дјелује у оквиру БиХ и Дејтонског мировног споразума изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Желимо да афирмишемо наша права, достигнути степен државног и националног идентитета. То ће многи морати да поштују без обзира на то што данас у свијету на неки начин покушавају негирати те борбе за права народа", изјавио је данас Додик.

Министар иностраних послова Абхазије Вјачеслав Чирикба рекао је да током рата 1992. и 1993. године, ова земља, која није имала своју војску, не би опстала без помоћи пријатељских земаља. Вјерује да ће Абхазију, која се одцијепила од Грузије, признати међународна заједнице и да ће постати чланица УН.

" Абхазија је 2008. године призната од Руске Федерације, са којом имамо много економских и политичких уговора, који су гаранција наше безбједности"“, каже Чирикба.

Додик и Чирикба констатовали су да је најважније очувати стабилност и мир на глобалном плану, као и да је интерес обје републике очување мира.

О могућој привредној сарадњи Српске и Абхазије, Чирикба је разговарао са Златаном Клокићем, министром економских односа и градоначелником Бањалуке Слободаном Гаврановићем.

Абхазијска делегација највећи интерес исказала је за дрвопрерађивачки сектор, као и за вјерски, зимски и бањски туризам.