latinica  ћирилица
05/12/2015 |  16:36 ⇒ 06/12/2015 | 09:01 | Аутор: СРНА

Бањалука: Клиника за дјечје болести има безбједне респираторе (ВИДЕО)

На Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске не постоји никаква опасност да буде угрожено здравље било које бебе, јер располажу са пет безбједних респиратора и могу примити свако новорођенче које је витално угрожено, увјеравају из ове здравствене установе.
Инкубатори - Фото: илустрација
ИнкубаториФото: илустрација

Напомињући да тренутно немају дјеце на респиратору, начелник Клинике за дјечије болести Стојислав Коњевић каже да нема мјеста паници, која је у јавности настала након информација о квалитету компримованог ваздуха на Клиници.

Он је објаснио да је руководство Универзитетског клиничког центра, након што је овлашћени сервисер утврдио постојање трагова уља на улазној ваздушној грани респиратора, предузело све неопходне мјере да пријевремено рођене бебе буду премјештене на безбједне модове вентилације.

Коњевић је навео да је четворо дјеце, којима је потребна дуготрајна вентилација, транспортовано у Институт за неонатологију у Београд, те да ће бити враћени када престане њихова потреба за вентилацијом или када Клиника за дјечије болести потпуно обезбиједи свој систем.

"Дјеца се шаљу у Београд због евентуалног повећаног прилива пацијента, али сва дјеца која треба да се збрину - могу и биће безбједно збринута", рекао је Коњевић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он увјерава да неће бити посљедица због коришћења спорних респиратора, јер су трагови уља уочени на улазу апарата који имају неколико заштитних механизама.

Напомињући да су родитељи дјеце која су на респираторима уредно и детаљно информисани о новонасталој ситуацији, Коњевић је рекао да би сљедеће седмице Клиника могла имати нормалан режим функционисања.

Шеф Одјељења за управљање медицинском опремом Сретко Родић објаснио је да је уље у респираторе доспјело преко цјевовода из компресорске станице, те додао да су три апарата послата у Сарајево на додатну провјеру и чишћење.

Он је истакао да апарате редовно сервисирају и да трагова уља није било на претходно урађеном сервису.

Родић је нагласио да је ријеч о веома квалитетној опреми која има више нивоа сигурности различитог типа и појаснио да би апарати, да је спорна материја прошла кроз неки од других нивоа, сами пријавили проблем.

Замјеник генералног директора за немедицинске послове Миодраг Илић рекао је да су предузете све хитне мјере да би биле спријечене нежељене посљедице.

Он је навео да су обезбијеђени алтернативни начини вентилирања, да је набављен нови безуљни компресор, као и боце са компримирајућим гасом.

Поједини медији јавили су да је у апаратима који се користе као замјена за плућа код пријевремено рођене дјеце на бањалучком Клиничком центру пронађено уље непознатог поријекла, те да ће бебе које тренутно користе те апарате, као и труднице које очекује пријевремени порођај бити упућени у Београд.