latinica  ћирилица
08/12/2015 |  12:05 ⇒ 12:14 | Аутор: 24sata.hr

Ђумбир је јачи од хемотерапије - тврде амерички научници

Састојак ђумбира је одличан у уништавању матичних станица рака одговорних за ширење тумора тијелом, тврде научници с америчког Универзитета Георгиа.

Ђумбир је коријен који се најчешће користи у кухању и припреми колача, а нешто рјеђе за олакшавање здравствених тегоба. Он ублажава пробавне тегобе, смањује упале, има антибактеријска својства итд. Али, према истраживању Универзитета Георгиа из САД-а, одличан је и за лијечење рака. Научници кажу како је учинковитији од хемотерапије и уништава само станице рака, за разлику од хемотерапије која уништава и здраве. Тврде да су захваљујући ђумбиру смањили величину тумора на простати за чак 54 посто.

Према другој студији, један састојак ђумбира - 6-shogaol који настаје његовим сушењем или кухањем, показао се одличним у уништавања станица рака у дојци. Тумор у својем саставу има само 0,2 до један посто матичних станица, али врло их је тешко елиминисати, а у стању су стварати нове станице ако нису уништене.

- То значи да су се матичне станице рака у стању самостално обнављати и стално настајати те су оне саме отпорне на конвенционална хемотерапијска средства. Уз то, способне су се раздвајати и стварати нове туморске колоније те се тако ширити тијелом. Једини начин за потпуно ослобађање тијела од рака је уништити матичне станице у тумору - кажу стручњаци и додају да је то разлог зашто се рак појављује и након наизглед успјешног лијечења хемотерапијом, зрачењем или операцијом, пише еwао.com.