latinica  ћирилица
10/12/2015 |  08:59 ⇒ 09:01 | Аутор: 24sata.hr

Ова храна најчешће узрокује здравствене проблеме

Токсине често уносимо у свој организам, а да тога нисмо ни свјесни.
Шећер - Фото: РТРС
ШећерФото: РТРС

Токсини или отрови које уносимо у себе често су главни кривац разних болести. Осим што узрокују алергије, токсини могу довести и до болести опасних по живот као што је рак.

Портал Healthyfoodstar доноси попис намирница које у себи садрже највише токсина и које би због тога требало избјегавати желите ли сачувати своје здравље.

1. Бијели шећер

Бијели шећер оправдано носи назив 'тихог убице'. Овисници о слатком тешко из прехране избацују слаткише, колаче и остале слатке намирнице. И док мале количине неће довести до проблема, конзумирате ли шећер у великим количинама то може бити врло штетно за вас. Ако се желите засладити боље направите посластице од какао или од смеђег шећера.

2. Млијеко и млијечни производи

Млијеко и млијечни производи купљени у трговини, мајонеза и маргарин такође се налазе при самом врху пописа нездравих намирница јер су третирани и хемијски обрађени. Дуготрајно конзумирање ових намирница може негативно утицати на цјелокупно здравствено стање. Зато најбоље купујте домаће млијечне производе који су добијени на еколошки начин те су потпуно природни, без конзерванса и хемијских додатака.

3. Месне прерађевине

Месне прерађевине као што су саламе, месни намази и хреновке такође треба избјегавати, односно редуцирати њихову конзумацију јер претјерана конзумација ових намирница може довести до озбиљних болести.

4. Готова јела и супе из врећице

Иако се ово многима с недостатком времена чини као практично рјешење за ручак или вечеру, готова јела и супе из врећице хемијски су загађене.

5. Куповни сокови

Куповни сокови штете вашем здрављу. Када год можете, послужите се сезонским воћем од којега се може направити домаћи сок. Не требамо ни напомињати да је најздравије пити обичну воду.

Што умјесто тога?

Умјесто ових намирница покушајте прехрану базирати на здравим намирницама које нису обрађене. У прехрану убаците зачине јер зачини имају антибактеријска, антивирусна и антигљивична својства.

Умјесто куповних сокова радије пијте биљне чајеве. Међу најздравијима је чај од коприве, кадуље, невена, столисника, менте, пелина, госпине траве. Чај настојте пити без заслађивача, а ако је потребно додајте у шољу чаја кашику меда.

Прехрану обогатите свјежим воћем, поврћем и самониклим јестивим биљем.