latinica  ћирилица
11/12/2015 |  10:43 | Аутор: Независне

Намирнице с највише пестицида и зашто прање водом није довољно

Органског воћа и поврћа је веома мало, а све оно у супермаркетима прскано је пестицидима. Уз неке мјере предострожности можете да смањите штетно дејство пестицида које се налази на воћу и поврћу.
Воће и поврће - Фото: архив
Воће и поврћеФото: архив

Преко 90 одсто свјежег воћа и поврћа на тржишту контаминирано је дозом пестицида која је штетна за људско здравље. Иако пестициди служе како би се намирнице одбраниле од паразита и болести, они доказано штете људском организму и канцерогени су.

Иако често не можемо да утичемо на порјекло свежих намирница које купујемо, сами можемо да учинимо воће и поврће здравијим слиједећи једноставне трикове.

Није довољна сама вода

- Ако је ријеч о већој концентрацији пестицида, тада прање испод млаза воде неће помоћи. Зелено лиснато поврће, попут салате, кеља и блитве - перите у судопери с водом у коју сте додали једну до две кашичице соде бикарбоне.

- Пестициде можете испрати сирћетом, тако да на две шољице воде ставите пола шољице сирћета.

- Ако желите сасвим природну варијанту, дјелује и комбинација соли и лимуновог сока. Напуните посуду водом и додајте јој кашичицу соли и сок једног лимуна. Ставите у мјешавину жељено воће или поврће и пустите да стоји 10-15 минута. Након тога исперите под млазом воде, осушите и послужите.

- Ако не желите да перете намирнице ничим другим осим чистом водом, онда их потопите током ноћи - потопите воће и поврће у води и сљедећег јутра исперите млаком водом. Поврће и воће немојте прати чим га купите па опрано одложите у фрижидер или шпајз јер ће се тако брже покварити.

Пере се и воће/поврће с кором

Лимуни, наранџе, мандарине, лубенице и друго воће и поврће чију кору не једемо такође треба опрати. Пестициди и бактерије лако се преносе рукама и ножем, а кору лимуна нипошто не треба рендати у колаче осим ако нисте сасвим сигурни да долазе из органског узгоја.

Намирнице с највише пестицида

Највише пестицида има у јабукама, крушкама и грожђу. Добро перите воће прије конзумирања и читајте декларације.