latinica  ћирилица
15/12/2015 |  12:39 | Аутор: Б92

Помјерање компјутерског миша осликава емоције корисника

Истраживачи са Универзитета Бригам Јанг у америчкој држави Јута саопштили су да су идентификовали обрасце у одражавању расположења код људи на начин на који се помјера курсор компјутерског миша.

Конкретно, кажу научници, љути корисници праве нагле покрете, али им је укупна брзина мања. Фрустрације и туга изазивају промјене у брзини, упоредо са слабљењем прецизности.

Тим је спровео истраживање тако што би наљутио учеснике и снимао обрасце покретања миша. Такође, од корисника је тражено да се изјасне о својим осећањима.

Научник Џефри Џенкинс, вођа пројекта, изјавио је да налази могу да се примјене у проучавању корисничког доживљаја и дизајну интерфејса ((UX/UI), код бихевиоралног таргетирања и прилагођавања специјалним групама корисника.

"Увијек је било веома тешко одредити када корисник постаје фрустриран толико да се више не врати на сајт", рекао је.

"Кад успијевамо да региструјемо негативну емоционалну реакцију, можемо да прилагодимо доживљај вебсајта на начин да елиминишемо стрес или да понудимо помоћ", каже Џенкинс.

Остаје да се види да ли ће резултати истраживања у сегменту превлачења и тапкања по екранима мобилних уређаја бити релевантни, а он каже да је количина расположивих података обећавајућа.

Патенти за технологију која је развијена до сада у поседу су локалне стартап компаније, а Џенкинс учествује у унапрјеђивању рјешења.