latinica  ћирилица
16/12/2015 |  11:09 | Аутор: Б92

Броколи, лук и јогурт штите од прехладе

Поједине намирнице јачају имунитет. Једите што више цитруса, зеленог поврћа и мљечних производа. На јеловнику би требало да се нађу и маслиново и сојино уље, пивски квасац и жуманце, који садрже витамин Е.
Воће и поврће - Фото: архив
Воће и поврћеФото: архив

Правилна исхрана у којој доминирају свјеже намирнице богате витаминима и минералима, и притом калоријски уравнотежена, предуслов је за јак имунитет који ће да нас заштити од прехлада, грипа и инфекција.

Основа исхране за јачање имуног система треба да буду лимун, поморанџе, киви, шумско воће, ананас, зелена паприка, зелено лиснато поврће које обилију витамином Ц. Међутим, ни месо, џигерицу и мљечне производе не би требало да избјегавате јер садрже потребан витамин А, кога има и у броколију, спанаћу, шаргарепи, паприци. На јеловнику би требало да се нађу и маслиново, сојино и уље пшеничних клица, пивски квасац и жуманце који садрже витамин Е - моћан антиоксиданс. Махунарке, суво воће, морски плодови богати су витаминима из Б групе.

Као најјача имуноисхрана (богата пробиотицима и пребиотицима) наводи се јогурт и ферментисани мљечни производи који спречавају размножавање лоших бактерија у цријевима, где се и ствара имунитет. Пребиотици се природно налазе у бијелом и црном луку, шпаргли и празилуку. Оно што треба да урадите је само да ове намирнице уврстите у недељни јеловник, појачате број оброка који садрже ову врсту хране и бићете заштићени током целе зиме од вируса и осталих инфекција.

И зелени чај, на примјер, обилује антиоксидансима и витаминима, што помаже при јачању имунитета.

Нормалном пробавом обезбеђује се елиминација отрова из организма, па је зато потребно јести намирнице богате прехрамбеним влакнима.