latinica  ћирилица
22/12/2015 |  10:24 ⇒ 10:25 | Аутор: РТРС

Вjежбе за јачи имунитет

Људи који тренирају за 50 одсто су отпорнији на болести од оних који углавном сједе. Умјерена редовна физичка активност може да ублажи тегобе и трајање симптома инфекција горњих дисајних путева.
Техника вјежбања (Фото: Thinkstock) -
Техника вјежбања (Фото: Thinkstock)

Да бисте ове зиме били јачи од вируса, почните редовно да вјежбате. Физичка активност чини организам отпорнијим на болести, побољшава рад кардиоваскуларног система, снижава крвни притисак, контролише телесну тежину и штити од болести, као што су рецимо дијабетес, остеопороза, или канцер.

Ипак, да бисте уз помоћ вежбања избјегли прехладу, па чак и грип, неопходно је да поведете рачуна о трајању, интензитету и типу физичке активности. Савјетује се умјерен тренинг, што може да буде брзо ходање у трајању од 30 минута, пливање и вожња бицикла неколико пута недјељно, плес, лагано трчање или јога. Аеробни тренинг уопштено сматра се најбољим начином вјежбања за спрјечавање болести и очување здравља.

Неколико студија је потврдило да блага до умјерена редовна физичка активност може да ублажи тегобе и трајање симптома инфекција горњих дисајних путева. Такође, сматра се да су људи који вјежбају чак за 50 одсто отпорнији на болести од оних који претежно током дана сједе.

Најважније је да не претјерате са физичким вјежбањима, јер превише физичких напора исцрпљује организам и смањује имунитет.

1. Сједите на собни бицикл, исправите леђа. Прије него што почнете да окрећете педале, подигните задњицу са сједишта, а једну руку, уз удах, испружите испред себе, у висини рамена. Окрећите педале, а подигнуту руку, уз издах, савијте у лакту и полако спустите у страну. На овај начин ћете побољшати циркулацију крви и лимфе кроз цио организам.

2. Раскорачни став, стопала су размакнута у ширини кукова. Уз удах, руке спојите иза главе и раширите лактове, па главом гурајте уназад, а рукама према напријед.

3. Раскорачни став, стопала су размакнута у ширини кукова. Руке су на боковима. Уз издах савијте труп у страну, задржавајући положај са раширеним лактовима и отвореним прсима. Ова вјежба ће помоћи да се истегну сви мишићи трупа. Уз издах вратите труп у почетни положај, савијте леђа у грбу и спустите се у дубоки чучањ како би сте потпуно истегнули леђа.

4. Раскорачни став, стопала су у ширини кукова. Леђа су права. Спустите дланове на под у ширини рамена. Ова вјежба ће помоћи да се максимално истегну мишићи задње ложе ногу. Уз удах, савијте једно кољено, а супротну руку подигните у страну тако да се заротира труп и избаце груди, што ће ојачати мишиће леђа.

извор: новости