latinica  ћирилица
22/12/2015 |  15:53 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Сарајево: Концентрација штетних материја прекорачила све границе (ВИДЕО)

Концентрација штетних материја у ваздуху на подручју Сарајева, прекорачила је све границе.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Данас је три пута изнад нормалних вриједности, а без изгледа да ће се вријеме ускоро промијенити, становници сарајевске котлине у смогу живе скоро мјесец дана.

Здравствени радници хроничним болесницима не препоручују дужи боравак на отвореном. Савјетују ношење медицинске маске испод које је пожељна стерилна газа. 

Загађење је достигло ниво који није безазлен, али од концентрације чађи, прашине и честица емитованих из аутомобила, димњака, индустрије, које грађани удишу, више забрињава чињеница што то траје данима. Осим што су жељни сунца, становници Источног Сарајева, старији поготово, већ осјећају и посљедице ...

Због загађења прописане су мјере стања приправности. У Федералном хидрометеоролошком заводу кажу, претјерана су поређења Сарајева и Пекинга на појединим порталима, али није добро што се не наслућују временске промјене ...

Синоптичари промјене очекују тек око Нове године, али то је неизвјесна, дугорочна прогноза. До тада, ако сте у прилици, једини спас је сваку прилику искористити за бијег из града, Сарајева, али и Бањалуке, Зенице, Горажда, Тузле, која је ове зиме један од најзагађенијих градова Европе.