latinica  ћирилица
23/12/2015 |  17:54 ⇒ 18:18 | Аутор: Агенције

Откривена нова гробница из времена античке Македоније

Нова гробница из времена античке Македоније из трећег вијека прије нове ере откривена је у сјеверном грчком департману Пела, објавило је грчко Министарство културе.
Пела - Фото: илустрација
ПелаФото: илустрација

Гробница је пронађена током радова на канализационој мрежи у општини Пела која се налази у грчкој Македонији, 500 километара сјеверно од Атине и 40 километара од Солуна, наводи се у саопштењу. Пела је био главни град античке Македоније од петог до четвртог вијека прије нове ере.

Интересантан елемент те гробнице је њена архитектура, јер поред предворја и главне просторије гробница има и двије додатне сусједне просторије, наводи се у саопштењу Министарства.

У централном дијелу гробнице гдје су зидови високи 2,5 метара засвођен кров је уништен, док су сводови на сусједним просторијама у савршеном стању.

Као и већина гробница античке Македоније откривена гробница је опљачкана. Међутим, неколико античких предмета од керамике или од мермера нађених у предворју свједоче да гробница датира са почетка трећег вијека прије нове ере.

На 50 километара јужно од Пеле налази се Вергина, гдје су 1977. откривене гробнице македонских краљева, међу којима и Филипа Другог, оца Александра Великог.

У тој области се стално врше ископавања и сматра се центром македонске краљевине из античког доба.

Прије двије године гробница откривена у Амфиполису, близу Солуна, подстакла је спекулације да је посвећена неком блиском Александровом рођаку. Према новијој претпоставци гробница је била посвећена Хефестиону, једном од генерала и најближег пријатеља краља и ратника Александра Великог.

Међутим, установљено је да та богата подземна гробница у сјеверној Грчкој која је изазвала узбуђење није коначно Хефестиново почивалиште.