latinica  ћирилица
24/12/2015 |  08:16 | Аутор: Независне

Ако пијете антибиотике, ово морате да знате

Узимање антибиотика често као нуспојаве прате различите гастроинтестиналне (стомачне) тегобе, као што су болови у стомаку, затвор или пролив, а понекад и мучнина и повраћање – упозоравају стручњаци и савјетују да се то може избјећи узимањем производа с добрим бактеријама (пробиотици).
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Добре бактерије млијечне киселине позитивно утичу на имунитет, пробаву и опште здравље особе, а контролишу и број штетних бактерија и тако чувају здравље пацијента.

Интерес за пробиотицима пропраћен је бројним испитивањима која су показала њихов позитиван ефекат на здравље, а све се више говори о њиховом позитивном дјеловању на организам током терапије антибиотицима, јер су корисни за успостављање нарушене равнотеже цревне микрофлоре.

Да би били дјелотворнији, корисно их је узети једном дневно, с размаком од најмање три сата и то послије антибиотика.

Два су састојка која уз пробиотик посебно помажу нарушеној равнотежи цревне флоре, а то су цинк и апигенин – цинк доказано смањује тежину и трајање дијареје и додатно јача имунитет, а опоравак послије дијареје чини бржим за чак 15 посто.

Такође, цинк побољшава апсорпцију воде и електролита и на тај начин спречава могућност дехидрације, а истовремено помаже при регенерацији епитела цријева и обнављање његове функције.

Студије су показале да узимање комбинације цинка и пробиотика смањује ризик од болести пробавног система, смањује упалу и враћа равнотежу у пробавни систем.

Све се више истражује и апигенин, посебна врста флавоноида која има повољно дјеловање на ћелије пробавног система, јер дјелује противупално и спазмолитски, чиме помаже код пробавних тегоба попут надутости и грчева у цријевима, што може да буде корисно код синдрома иритирајућих цријева и различитих упалних цријевних болести.