latinica  ћирилица
28/12/2015 |  13:19 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Протест Савеза синдиката Српске пред зградом Народне скупштине

Протестно окупљање чланова Савеза синдиката Републике Српске поводом новог закона о раду, почело је у 14.00 часова испред Дома синдиката у Бањалуци, након чега ће се протестна колона упутила пред зграду Народне скупштине Репубике Српске.
Протест Савеза синдиката у Бањалуци (архив) - Фото: РТРС
Протест Савеза синдиката у Бањалуци (архив)Фото: РТРС

 Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић информисао је предсједника Савеза синдиката Републике Српске Ранку Мишић да је премијер Српске Жељка Цвијановић овластила два потпредсједника Владе Српске и ресорног министра Миленка Савановића да разговарају са синдикатом.Касиповић је рекао да му је телефон укључен и позвао Савез синдиката да га позову уколико се одлуче на разговоре.

Мишићева је рекла да не жели да почне Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске прије него што буде обављен тај разговор, али Касиповић је одговорио да о томе не одлучује Влада, него парламент Српске.

Претходно је Мишићева затражила да премијер Српске разговара са представницима Савеза синдиката.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач упозорио је на улазу у Народну скупштину Републике Српске Ранку Мишић да не може позивати окупљене синдикалце на насиље и насилан улазак у зграду парламента, јер би за то могла сносити одговорност.

У Бањалуци је настављена посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буде разматран Приједлог закона о раду.

15:00- Учесници протеста у мирној поворци стигли су пред Народну скупштину Републике Српске, уз обезбјеђење припадника ЦЈБ Бањалука, гдје је у 15.00 часова почела посебна сједница о новом Закону о раду.

Припадници полиције направили су живи зид око зграде Народне скупштине.

Учесници протеста носе транспаренте "Нови закон о раду - нож у леђа радницима", "Доста је богаћења појединаца на рачун радника".

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић позвала је све оне који не подржавају, како је рекла, закон Жељке Цвијановић, да учествују у протестима, истичући да "они који су задовољни неће имати другу прилику".

"Уколико посланици усвоје дневни ред данашње посебне сједнице, 300 синдикалаца ће ући у Народну скупштину без икакве насилне намјере, јер тамо сједе посланици којима је народ дао власт. Ово је борба за горку кору хљеба, јер они који доносе овај закон хоће да радници буду робови капитала и ММФ-а", рекла је Мишићева.

Она је поновила да су протести организовани, јер Влада Српске није уважила ниједан њихов захтјев.

 14:00- Предсједница савеза Ранка Мишић тврди да "никада као до сада није било толико притисака" и оглашавања свих политичких партија поводом радничких протеста, иако су, како је рекла, замољени да се дистанцирају од синдикалног рада. Мишћева каже да је вршен притисак на синдикалне активисте у Вишеграду и Зворнику од, како је рекла, полицајаца и народних посланика.

Подсјетила је да је Савез синдиката замолио МУП да поступа у складу са законом.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је да Савезу синдикат није забрањено да организује данашње протесте као што су ,како каже, тврдили појединци из Савеза. Рекао је да је урађена безбједносна процјена и на основу тога дато одобрење за одржавање протеста.

Лукач је рекао да ће протесте у организацији Савеза синдиката Српске обезбјеђивати довољан број полицајаца, који ће предузети све безбједносне мјере.

Такође је подсјетио да ће током протеста бити одржавана и сједница Народне скупштине Српске и да ће полиција обезбјеђивати Скупштину и неће дозволити насилан улазак у парламент.