latinica  ћирилица
03/01/2016 |  21:30 | Аутор: Агенције

Како је Земља изгледала прије неколико стотина милиона година?

Научници су деценијама вјеровали да су сви континенти били спојени у суперконтинент Пангеју.
Планета Земља - Фото: Screenshot/YouTube
Планета ЗемљаФото: Screenshot/YouTube

Ипак, поједини геолози тврде да су и прије Панагеје, континенти били раздвојени, а прије тога спојени у једну велику масу, познату као Родиниа. Тим стручњака сада је анализирао минерални састав камења широм свијета у покушају да мапирају кретање тектонских плоча током историје наше планете, па су већ створили модел у којем могу да виде како је све изгледало прије 500 милиона година.

Систем GPlates омогућује корисницима да бесплатно проучавају кретање плоча у вријеме далеко прије него су Земљом ходали људи. Научници предвођени Дијетмаром Мјулеру са Универзитета у Сиднеју, надају се да ће наставити свој рад све до мапирања Кенорланда – првог познатог суперконтинента за који се сматра да је постојао прије 2,4 милијарде година.

До сада су Мјулер и његов тим "отишли" 750 милиона година у прошлост, у доба када је формирана Родина. Планирају да објаве ново издање GPlatesa када револуционарним програмом стигну у период прије милијарду година. Надају се да ће наставити да иду уназад све до времена хлађења тектонских плоча. Међутим, јавили су се проблеми.

Тим је открио да док су могли да раде на неким кретањима континената, проучавајући сличности између камења на различитим континентима, нису могли да пронађу доказ за све што им је требало. Поједини дијелови карте стога су најбоља нагађања заснована на основним правилима која се односе на тектонске плоче, као што је да се не помјерају више од двадесетак центиметара годишње.

Тим користи суперрачунаре да би разрадио највјероватнији пут којим су се кретали континенти, али што се више у историји удаљавају, реконструкција је све тежа. Када је Панагеа довршена, Мјулер је довео докторанта и експерта за тектонику, Ендрјуа Мередита како би почели да раде на облику Родиније.

Међутим, имали су премало употребљивих података. Мередит се фокусира на специфична подручја планете током неколико милиона година сваког дана, проучавајући академска мишљења о тектоници у појединим регијама, а потом просуђује како су се континенти могли кретати.

- То су мали кораци. Сваки се дан нешто направи и не чини ми се да сам урадио много. А када након неколико мјесеци погледам уназад имам модел који лијепо напредује - рекао је Мередит. GPlates је први овакав модел који је доступан јавности.

Сматра се да поједине нафтне компаније имају моделе који би могли бити слични и који им помажу у томе да открију гдје би се могле пронаћи нафтне резерве.