latinica  ћирилица
03/01/2016 |  21:34 | Аутор: Вечерње новости

Хобијем до здравља

Више студија потврдило је благотворно дејство сликања, кувања и плетења, али научници тврде да ћете користи имати од сваке активности у којој уживате.
Сликање (илустрација) -
Сликање (илустрација)

Тешко је наћи времена за хоби у дану испуњеном пословним и породичним обавезама. Али потрудите се да се бар викендом посветите омиљеној занимацији јер наука потврђује да ћете се много боље осјећати, а почетак нове радне недјеље дочекаћете ментално освјежени. Више студија потврдило је благотворно дејство сликања, кувања и плетења, али научници тврде да ћете користи имати од сваке активности у којој уживате.

Сликање - Људи који воле да цртају, сликарским бојама или чак обичним фломастером, имају знатно нижи ниво стреса и анксиозности, закључак је студије Универзитета у Тексасу. Таленат није важан, благотворна дејства осјећају сви, па узмите четкицу чак иако нисте Пикасо.

Кување - Ако вам је потпуно опао морал, потражите варјачу. Студија објављена у "Британском магазину окупационе терапије" показала је да савладавање тешког рецепта и уживање у крајњем производу за резултат има пораст самопоуздања.

Плетење - Нервозни сте, тужни, ништа вам не иде како треба? Лијек је једноставан. Исплетите џемпер или шал. Не само да ћете обрадовати некога, него ћете бити смиренији, опуштенији, срећнији. И ту се дејство плетења не завршава. Људи који често плету имају боље когнитивне способности.