latinica  ћирилица
05/01/2016 |  11:53 ⇒ 06/01/2016 | 11:37 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј у Божићној посланици позвао Србе да се врате својим домовима (ВИДЕО)

Традиционалним поздравом Мир Божји - Христос се роди, патријарх српски Иринеј, са свештенством и монаштвом Српске православне цркве, честитао је Божић свим синовима и кћерима свете Цркве.
Патријарх Иринеј (фото: spc.rs) -
Патријарх Иринеј (фото: spc.rs)

У Божићној посланици патријарх српски Иринеј поручује да су нам данас више него икад, потребни мир на земљи и добра воља међу људима и народима. Да бисмо имали мир међу собом, прво успоставимо лични мир са Богом својим, Богом нашим! Помиримо се са њим кроз покајање, поручио је патријарх.

Српски патријарх је позвао све расељене Србе, посебно са Косова и Метохије, да учине све што могу да се врате у своје домове. У Божићној посланици, патријарх Иринеј посебно је поздравио Србе са Косова и позвао их да истрају у вјери.

"Апелујемо на све прогнане и избјегле са ове наше свете српске земље, као и све прогнане и избјегле са својих вјековних огњишта, из Далмације, Лике, Славоније, Барање, са Баније и Кордуна, као и из разних крајева Босне и Херцеговине, да учине све што до њих стоји да се врате на своја вјековна огњишта, да их обнове, унапреде и сачувају за покољења која ће доћи", наводи се у посланици.

Патријарх је навео да је, међутим, гријех поменути невољнике, страдалнике и прогнанике српског рода, а не сјетити се свих невољника, страдалника и прогнаника из других народа и земаља, ма које вере они били.

Поглавар СПЦ је посебно поменуо људе са Блиског и Средњег Истока, у Украјиниј и у Африци.

"Сјећајмо их се молитвено и помозимо им дјелатно кад можемо и колико можемо", навео је патријарх Иринеј.

Према његовим ријечима, људи и народи су се у савременом свијету веома удаљили од Бога и међусобно, што доводи до многобројних злочина.

"Видимо да се највећи грех, гријех убијања човјека и читавих људских заједница, свакодневно врши, и то, често, у име Божје. То је за нормалан ум и разум непојмљиво. Питамо се: зар је могуће да неко са именом Божјим на уснама убија невину дјецу, жене, заробљенике и прогнанике? У име којег и каквог Бога то чини", навео је патријарх.

Додао је да због такве "псеудорелигијске изопачености имамо оволико немира и страхова у свијету, који нису ништа друго до плодови активне безбожности псеудовјерника".

"Браћо и сестре и драга дјецо духовна, позивамо вас у име Бога, у име Новорођенога Христа Господа, да чувамо себе и свој народ од свепагубног богохуљења и гријехова који вапију до небеса", навео је поглавар СПЦ.

Према његовим ријечима, умјесто добре воље и љубави међу људима и народима свједоци смо планетарне експанзије егоизма, суревњивости, антагонизама и надгорњавања - порока који изазивају забринутост, страх и зебњу за будућност свијета.

"Упутимо молитву Богомладенцу Христу да онима који данас воде своје народе, па и читав овај свијет, подари мудрост и доброту, љубав и смиреност, како би овај свијет извели из најдубље моралне и егзистенцијалне кризе", навео је патријарх у Посланици.

Вјерници који поштују јулијански календар Божић славе у четвртак, 7. јануара.