latinica  ћирилица
07/01/2016 |  16:23 | Аутор: Tportal

Намирница која ублажава прехладу већ за три сата

Више је пута доказано да бијели лук спада у здраве намирнице које изузетно благотворно дјелују на здравље, а сада је још једна студија потврдила да је одличан савезник у борби против прехладе.
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

Мање клиничко истраживање објављено у часопису "Journal of Nutrition" показало је да око двије главице сировог сјецканог бијелог лука могу одлично да дјелују у борби против прехладе већ за три сата.

Испитаници су појели око пет грама (количина двије главице) насецканог сировог бијелог лука, након чега су љекари путем крвних налаза проучавали како се понашају гени заслужни за активацију имуног система.

Промјена у којој су се активирала бијела крвна зрнца догодила се већ три сата након што су испитаници појели бијели лук. Такође, љекари су примијетили да су се активирали и гени заслужни за превенцију развоја канцерогених ћелија у тијелу, а то је до сада потврђено с више различитих студија.

Иако ни ово истраживање није потврдило да ће вироза нестати за три сата као што је потврдила да ће бијели лук активирати имуни систем, претходне су студије већ показале да ова намирница има чудесне моћи, а све због главног састојка алицина.