latinica  ћирилица
08/01/2016 |  07:54 ⇒ 09:46 | Аутор: СРНА

Додик: Без Републике Српске Срби овдје немају никакву шансу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Република Српска држава, те да то што је оспоравају, говори колико је она важна.
Предсједник Српске Милорад Додик - Фото: РТРС
Предсједник Српске Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је нагласио да без те државе, Срби на овим просторима, чија је жеља да живе у миру, немају никакве шансе.

"Вјерујем у Републику Српску, њен народ и његову памет и одлучност да је одбранимо. Зато се окупимо око Српске као темеља за наш живот. Наши животи појединачно могу бити неком лакши, неком тежи, али без Републике Српске би пођеднако свима били губитачни", рекао је Додик за "Глас Српске".

Додик је поручио да се за Српску вриједи борити, те да њено постојање одређује начин на који ће људи овдје живјети, као и да искључиво од људи који живе овђе зависи да ли ће сачувати своје вриједности и национална обиљежја.

"Срби се без Републике Српске овђе не би задржали више од двадесетак година, јер већина не би прихватила БиХ. Зато је борба за Републику Српску базичан интерес свих нас који овдје живимо. Српска мора бити вољена и онда када у њој није све баш најбоље", поручио је Додик.

Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ у вези са Даном Републике, Додик је упитао откуд право Уставном суду БиХ да са три гласа странаца и двојицом бошњачких судија прегласају остале судије и донесу одлуку.

"Суштина је да морамо да имамо закон о Уставном суду БиХ јер је он без тога карикатура. Нисам спреман да прихватим да три странца и два Бошњака доносе одлуке за Републику Српску. Та борба ће тек да буде настављена", навео је Додик.

Према његовим ријечима, постоји Декларација Народне скупштине Републике Српске која јасно каже да неће бити задирано у законодавство у Српској вези са одлуком Уставног суда БиХ.

Коментаришући оцјене представника међународне заједнице да својим дјеловањем урушава Дејтонски споразум, а тиме и Српску, Додик је рекао да је то измишљена прича у којој они који су масовно рушили Дејтонски споразум, намећући законе, сада хоће да направе нови приступ који каже да се морају са њим обрачунати јер наводно руши Дејтон.

"Ја не рушим Дејтон, они су га већ поприлично урушили. Ја се борим за Дејтон и истрајаћу у тој борби. БиХ не може егзистирати на насиљу међународних представника. Док живим борићу се за Републику Српску", рекао је Додик.

Он је додао да Српска не смије да престане да се залаже за изворни Дејтон, те да је увјерен да ће развој политичких и друштвених околности у БиХ довести до тренутка у којем ће се морати рећи "боље да имамо изворни Дејтон, него да немамо ништа у БиХ".

Додик сматра да БиХ као земља не може дугорочно опстати, те да се фарса која је направљена око БиХ гради на илузијама без реалних основа.

"БиХ није оквир у коме Република Српска може да буде слободна и да се развија. Јачање централистичког модела БиХ је директно урушавање Републике Српске и на то никада нећу пристати. Многи људи овђе не разумију нијансе, а нијанса и јесте у томе да БиХ није држава", рекао је Додик.

БиХ, тврди Додик, има само границе, међународно признање и члан је међународних организација, а све остало припада ентитетима.

Говорећи о европском путу БиХ, Додик сматра да није проблем кретање ка некој европској заједници народа, али да је ЕУ као политичка заједница све више упитна и не може да ријеши ниједну озбиљу кризу, што се могло видјети на евру, Грчкој, мигрантима и укидању Шенгена.

"ЕУ покушава да у БиХ настави са истом причом као прије десет година. Смислили су реформску агенду, продају нам памет, а не могу да ријеше своје проблеме. Сва памет се састоји у томе да ових дана либерализујемо услове за увоз робе из ЕУ због чега ћемо изгубити 500 милиона КМ прихода, од чега се на Српску односи између 100 милиона КМ и 150 милиона КМ", нагласио је предсједник Српске.

Он је додао да ће због тога домаћи произвођачи и фармери пропадати, те да нам таква Европа не треба.

"Република Српска може да прихвати европски пут само ако на том путу јача и ЕУ не може да буде прихватљива ако редефинише позицију Српске", поручио је Додик.