latinica  ћирилица
08/01/2016 |  12:20 | Аутор: РТС

„Фејсбук“: Бројеви мобилних телефона ускоро ће нестати

Званичници компаније „Фејсбук“ тврде да је, због популарности њихове апликације „Месинџер“, нашим телефонским бројевима одзвонило.
Фејсбук - Фото: Beta/AP
ФејсбукФото: Beta/AP

Судећи према тврдњама Дејвида Маркуса, потпредсједника сектора за Фејсбукове поруке, дани телефонских бројева су одбројани захваљујући успону апликације Месинџер.

„Размислите о томе: СМС и слање порука достигло је популарност у вријеме телефона на преклоп. Сада можемо да урадимо много више на нашим телефонима – стигли смо од пуког телефонирања и слања основних текстуалних порука до рачунара у нашим џеповима“, написао је Маркус на свом блогу.

Као што је то био случај са телефонима на преклоп, стари методи комуникације умиру. На њихово мјесто долазе богатији, разноврснији начини комуникације, сматра Дејвид.

„Са Месинџером нудимо све оно што је толико популарно код размене СМС-ова, али и много више“, објаснио је Маркус. „Да, можете да шаљете текстуалне поруке, али можете слати и наљепнице, фотографије, видео-снимке, гласовне записе, ГИФ-ове, вашу локацију, а и новац људима. Можете направити видео и гласовне позиве, док у исто вријеме нема потребе да знате број телефона особе којој то шаљете“.

Данас можете користити Месинџер без икаквог посједовања Фејсбук налога. Док је некада коришћење Фејсбука било ограничено на наше лаптопове, интернет иновације у комбинацији са падом трошкова приступа интернету довеле су до тога да више људи него икада раније комуницира кроз услуге разјмене порука путем интернета (као што је апликација Whatsapp, која је у власништву „Фејсбука“) у односу на комуникацију путем СМС порука.

Око 800 милиона људи користи апликацију Месинџер сваког месеца.