latinica  ћирилица
08/01/2016 |  18:22 ⇒ 09/01/2016 | 08:16 | Аутор: РТРС

Сенат Републике Српске: Углед Републике брани се јединственим гласом (ВИДЕО)

Поводом Дана Републике у Бањалуци је одржана и сједница Сената Републике Српске.
Сједница Сената Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Сената Републике СрпскеФото: СРНА

Прије свега, чланови Сената позвали су на унутрашње јединство. Поручили су да ће инсистирати на сталном дијалогу позиције и опозиције, јер се углед Републике Српске мора бранити јединственим гласом. Сматрају да се сада атакује и на рођендан Републике Српске, јер Сарајево више не зна шта ново да донесе како би је понизили.

Рођендан Републике Српске, 9.јануар, датум је који улази у свијест свих нас, због чега морамо бити јединствени – поручили су,између осталог, чланови Сената. Зачудили су се, кажу, да се након 24 године поново поставља питање легитимитета Дана Републике Српске.

-По свој прилици тамо машта, и то она лоша коју храни мржња, стално нешто смишља. Неће они ту ништа урадити. Огуглали смо на нападе из Сарајева, каже члан Сената Републике Српске Алекса Буха.

Нападима из БиХ, кажу, придружили су се и поједини из Републике Српске, нарушавајући тако њен статус. Због тога ће Сенат инсистирати да на наредној сједници присуствују и чланови опозиције.

- Нема пречег посла у овом тренутку осим српског дијалога око онога што је свето, а то је Република Српска! Истрајним и стематским дијалогом позиције и опозиције не може се довести у питање оно што се зове Република Српска, категоричан је члан Сената Милимир Мучибабић.

Очекивало се да ће године након Дејтона, БиХ донијети боље и више – а десило се обрнуто-сусреће се са почетним, али и новим проблемима. Унутрашњим сукобима мора се стати на крај и радити на одбрани истине.

Живко Радишић, чан Сената Српска, каже да се песимизам који се увукао на мала врата, мора што прије избацити на велика врата.

- Потребно је да јачамо унутрашње јединство и да отварамо дијалог и са онима који се не слажу, јер ми се можемо не слагати док год водимо дијалог, појашњава Радишић.

Република Српска јака је онолико колико су јаке њене институције, поручено је са сједнице Сената.