latinica  ћирилица
08/01/2016 |  22:32 | Аутор: Б92

Лондон издао водич за безбједно конзумирање алкохола

Британско министарство здравља објавило је водич за безбједно конзумирање алкохола у ком упозорава да испијање алколних пића повећава ризик од малигних обољења, као и да је 3,5 одсто обољевања од рака са смртним посљедицама у Британији узроковано конзумирањем алкохола.
Алкохол (илустрација) -
Алкохол (илустрација)

Британско министарство здравља упозорава да мушкарци и жене који попију више од 14 јединица алкохола недјељно, око шест кригли пива или четири велике чаше вина, повећавају ризик од обољења јетре и канцера. Алкохол је канцероген, стручњаци у САД процјењују да је конзумирање алкохолних пића узрочник 3,5 одсто свих канцера са смртним исходом. Људи који попију више од четири пића дневно повећавају ризик од рака главе и врата за три пута, наводи се у упутству британског министарства здравља.

Трудницама се савјетује да из предострожности потпуно избјегавају конзумирање алкохола. Стручњаци упозоравају да је ризик од болести дјетета мањи уколико мајка прије трудноће није конзумирала велике количине алкохола.

Центар за контролу и превенцију болести у САД наводи да не постоји "безбједна количина алкохола" која се може конзумирати без посљедица у трудноћи.

Мала је вјероватноћа да ће се Британци, нација позната по пиву и пабовима, придржавати упутства о безбједном конзумирању алкохола. Недостатак контроле у продаји и јефтине цијене пића допринијели су све учесталијем опијању, што је једном приликом и британски премијер Дејвид Камерон оцијенио као скандалозно понашање. У прилог томе говори и упутство британског министарства здравља у коме се позивају грађани да смање количине алкохола које уносе у организам, али не и на потпуну апстиненцију. Да би помогли Британцима да смање конзумирање алкохола, властии савјетују да се количина пића равномјерно раздијели на више дана у недјељи. Они упозоравају да алкохол у било којој количини повећава ризик од добијања рака усана, грла и груди.

Власти наводе да водич није напад на алкохол, већ подстицај грађанима да сами одлучују о свом здрављу, као и да људи морају бити свјесни посљедица прекомјереног конзумирања алкохола.

Лидера УКИПА и британског посланика у Европском парламенту Најџела Фераџа разљутило је објављивање упутства, па је позвао Британце на масовне протесте против оваквог "савјетовања".

"Сви знамо да је алкохол штетан, али ако желимо да се опустимо испијајући алкохол неколико вечери у току недјеље, то је наше право. Па шта ако неколико чашица пића могу да нам скрате живот", упитао је Фераџ.