latinica  ћирилица
09/01/2016 |  07:51 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Српска обиљежава Дан Републике и Крсну славу! (ВИДЕО/ФОТО)

У Административном центру Владе Републике Српске одржан је пријем поводом Дана и крсне славе Републике Српске Светог архиђакона Стефана.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик - Фото: РТРС
Предсједник Републике Српске Милорад ДодикФото: РТРС

Пријему су присуствовали званичници Републике Српске и Србије, бројне званице и гости.

Милорад Додик и Александар Вучић (фото: РТРС)

Претходно, у Бањалуци је одржана свечана академија поводом Дана и крсне славе Републике Српске - Светог архиђакона и првомученика Стефана. Академија је почела интонирањем химни Републике Српске "Моја Република" и Србије "Боже правде", те минутом ћутања за све погинуле у Отаџбинском рату.

Патријарх српски Иринеј на пријему поводом Дана и крсне славе Републике Српске (ФОТО:РТРС)

Свечној академији присуствовали су Његова светост патријарх српски Иринеј, предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Србије Александар Вучић, предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Академији су присуствовали министри у владама Српске и Србије, народни посланици, члан колегијума Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић, представници Српске у институцијама БиХ, амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, представници међународних организација, званице из политичког, јавног, друштвеног и културног живота Српске и Србије.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је 1992. године када је формирана РС то била тежња српског народа да живи у слободи.

“РС је настала као потреба да у слободи живи Српски али и сви други народи”, нагласио је Додик. Предсједник Српске је рекао да је чињеница да је Дан Републике Српске, 9. јануар, и да је она створена прије рата у БиХ и није резултат рата, већ политичке воље народа на овим просторима.

“Неко то путем суда жели да оспори. Ми Српску нисмо добили на суду, већ политичком вољом политичких представника који су ту републику прогласили 9. јануара и тако ће то остати кроз историју записано. Увјерен сам да ће Српска трајно функционисати, јер је одраз воље и жеље овог народа и није усмјерена против било кога", рекао је Додик. 

Предсједник Додик (фото: РТРС)

Претходно, премијер Србије Александар Вучић поручио је да је дошао у Бањалуку како би изразио подршку Републици Српској, таман онолико колико се са Републиком Српском поносе и грађани Србије.

Вучић је рекао да нико никада неће смјети да подиже баријере и да се Србија и Република Српска удаљују једна од друге.

“Србија је увијек то ће бити и њена обавеза, да како је то и Дејтон прописаио, да чува и штити РС. Нико неће моћи да укине РС некаквим декретима, јер Српска није створена декретима. РС је створио народ Републике Српске”, изјавио је премијер Србије.

Обавеза Србије је и да чува интегритет БиХ и то чини и чиниће то и убудуће, поручио је Вучић. 

Погледајте снимак свечане Академије:

Снимак Академије можете да погледате и у нашем видео архиву.

Обиљежавање крсне славе - Светог првомученика и архиђакона Стефана и Дана Републике Републике Српске, почело је светом архијерјском литургијом, коју је у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци служио Његова светост патријарх српски Иринеј.

Светој литургији и славском обреду присуствовао је предсједник РС, Милорад Додик, званичници Републике Српске, Србије и бројни вјерници.

Дан и Крсна слава Републике (фото: РТРС)

Свету литургију са патријархом служили су и Његово преосвештенство, епископ бањалучки Јефрем, епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, епископ зворничко-тузлански Хризостом уз саслужење свештенства и монаштва СПЦ.

Његова светост, патријарх српски господин Иринеј у пригодној бесједи руководству и народу Српске пожелио је срећну и благословену крсну славу Републике Српске, наводећи да је данас велики и радостан дан за Српску.

Његово преосвештенство, епископ бањалучки годподин Јефрем у поздравној бесједи упутио је ријечи добродошлице поглавару СПЦ истичући да је патријархов долазак у РС велика духовна радост и охрабрење за све људе који живе у РС , а посебно на дан када РС прославља своју крсну славу.

Саборни храм и Христа Спаситеља и порта храма били су испуњен великим бројем вјерника, који су дошли да молитвено прославе овај празник, и дочекају поглавара Српске православне цркве. Казали су да је за њих овај дан веома значајан, а посебно за Републику Српску, која данас прославља своју Крсну славу и Дан Републике.

Предсједник Додик на литургији у Саборном храму Христа Спаситеља (фото: РТРС)

Храм Христа Спаситеља - званичници Српске и Србије на литургији (фото: РТРС)

Испред Храма Христа Спаситеља, патријарха Иринеја, дочекао је велики број вјерника.

Партијарх Иринеј испред Храма Христа Спаситеља

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић на Аеродорому Бањалука дочекала је делегацију Владе Србије са премијером Александром Вучићем на челу.

Делегација Владе Србије на Аеродрому Бањалука (фото: РТРС)

Предсједник РС Милорад Додик у 15 часова, у Административном центру Владе РС, организује традиционалне пријеме за представнике законодавних, извршних и правосудних органа и институција РС, представнике РС у заједничким институцијама БиХ, представнике вјерских заједница, запослене у области науке и културе, привреднике, представнике борачких организација, спортисте, студенте, награђене ученике и медије.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је задовољан чињеницом да у Српској постоји консензус да се 9. јануар и даље обиљежава као Дан Републике. 

"Познато је да су српски представници упутили Приједлог закона о Уставном суду БиХ, који је требало давно да буде разматран. Ако буде одбијен, поново ће се окупити политички лидери и мислим да ће бити упућен захтјев да представници из Српске у заједничким институцијама БиХ престану са радом све до момента усвајања тог закона", рекао је Додик.

Поводом Дана Републике Српске, у организацији Младих социјалдемократа јуче је у 30 градова и општина Српске организована акција под називом "Српска и даље слави."

Током акције, грађани су могли потписати разгледнице упућене страним судијама у Босни и Херцеговини као и Високом представнику. Грађани су скоро једногласно поручили судијама и високом представнику да се не мијешају у унутрашње ствари Босне и Херцеговине.

Грађани у преко 30 градова и општина у Републици Српској данас су послали око 10.000 разгледница са порукама високом представнику у БиХ Валентину Инцку и Уставном суду БиХ. Сви су једногласни у поруци да ћемо Српску и даље славити.

Поводом Дана Републике у Бањалуци је јуче одржана и сједница Сената Републике Српске, положени су вијенци на споменике погинулим борцима у свим градовима и општинама Републике Српске, а додјељено и 20 одликовања.

Дан Републике Српске ове године обиљежава се, након што је Уставни суд БиХ донио одлуку да је неуставан дио Закона о празницима Српске који прописује да се тај празник прославља 9. јануара. Званичници Републике Српске одбацилу су одлуку Уставног суда, поручивши да ће Српска наставити да слави свој рођендан.

Српска је основана 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.

Свим грађанима Републике Српске честитамо 9. јануар, Дан Републике и Крсну славу Свети Стефан!