latinica  ћирилица
09/01/2016 |  17:56 ⇒ 22:17 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Празник је власништво грађана и институција Српске

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је данашње обиљежавање Дана Републике прекретница за сва будућа обиљежавања и да је овај празник власништво њених грађана и њених институција.

"Поносна сам на оне који су показали да су дио ове слављеничке атмосфере, али су то одрадили са високим степеном достојанства и поноса. Поносна сам и као предсједник Владе, али и као грађанин Републике Српске, када имате прилику да видите толико уједињених порука као данас", рекла је Цвијановићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је додала да су обраћања предсједника Републике Милорада Додика, премијера Србије Александра Вучића и Његове светости патријарха српског Иринеја били величанствени говори, али да су данашњој прослави Дана Републике сви дали свој допринос и да је она објединила све генерације.

"Морам рећи да нас је, можда, на то једним дијелом натјерала и мука и чињеница да стално осјећате да сте угрожени, нападнути и да је направљена велика неправда одлуком Уставног суда БиХ. Мислим да ту има једна доза одбрамбеног механизма. Међутим, важније је да је Дан Републике власништво наших грађана и наших институција", поручила је премијер Српске.

Она је као кључне ствари за исправно позиционирање Републике Српске навела политичко јединство у суштинским питањима, ефикасан рад њених институција и отварање свих канала комуникације са свијетом, ма како то било тешко и ма како тај свијет био оптерећен стереотипима.

"Мислим да је данашње обиљежавање прекретница за све будуће дане републике, али и порука да смо сви заједно и сигурна сам да су ове генерације младих препознале велику шансу да покажу свој патриотизам као неко ко ће одговорно и зналачки управљати тим пословима кад на њих дође ред", рекла је Цвијановићева.