latinica  ћирилица
12/01/2016 |  08:29 | Аутор: РТС

Ево шта све повећава ризик од срчаног и можданог удара

Крвни угрушци могу изазвати низ веома опасних проблема – од венске тромбозе кад се угрушак створи у нози до плућне емболије кад угрушак заврши у плућима.
Мождани удар (Фото: Thinkstock) - Фото: илустрација
Мождани удар (Фото: Thinkstock)Фото: илустрација

Сваки од проблема с крвним угрушцима потенцијално је смртоносан, а слиједи и низ лоших навика и неизбјежних ситуација које додатно повећавају шансу њиховог стварања.

Недовољно кретање

Ако дане проводите у сједећем положају, било да је то у колима или пред рачунаром, повећавате шансу за добијање тромбозе. Важно је устати сваких пола сата до 40 минута како бисте појачали проток венске крви. Чак само протезање и масажа стопала помажу.

Трудноћа

Нажалост, трудноћа узрокује вишак естрогена у женском тијелу, што може довести до појачања згрушавања крви. Међутим, трудноћа додатно оптерећује женине ноге и карлицу па и вене у њима. Ризик неког проблема везаног за крвне угрушке повећан је чак и до шест недеља након рађања.

Као и у прошлом примјеру, важно је кретати се – без обзира на то радило се о јоги, шетњи или некој другој вјежби.

Висина и тежина

Превелика тјелесна тежина повећава ризик венске тромбозе због мањка активности и лоше циркулације крви. Међутим и висина може бити проблем. Жене више од 168 центиметара и мушкарци виши од 183 центиметара такође имају већу шансу за тај проблем.

Неправилан рад срца

Многи људи уопште ни не знају да имају проблем са срцем с обзиром на то да не постоје симптоми, али тај здравствени проблем свеједно повећава шансу стварања крвних угрушака. То се догађа јер неравномјеран рад срца не успјева да потјера сву крв где би требало да иде па почиње да се скупља у горњој срчаној комори где може доћи до настанка угрушака. Та врста угрушка има шансу да оде у мозак и изазове удар.

Контрацепцијске пилуле

Естроген и прогестерон у неким контрацепцијским пилулама могу изазвати повећање грушања крви и неке хормоналне терапије. Најпаметније је посавјетовати се са својим гинекологом у таквим случајевима.

Рак

Као да није довољан сам по себи, рак још и повећава шансу за стварање крвних угрушака. Наравно, како постоји велики број врста рака, то се не догађа код свакога већ код пацијената који имају рак на мозгу, јајницима, гуштерачи, дебелом цријеву, желуцу, плућима или бубрезима. Неке врсте хемотерапије и лијекова за спречавање рака такође могу повећати шансу стварања крвних угрушака.

Пушење

Хемијска једињења у цигаретама могу изазвати штету на крвним судовима, а то повећава могућност настанка тромбозе. Пушење је такође штетно по здравље на низ других начина па је најпаметнија ствар покушати ријешити се те штетне навике.

Хируршки захвати

Све операције, али посебно оне на куковима, доњем дијелу трбуха или ногама повећавају шансу стварања крвних угрушака. Дио је проблема недовољно кретања, али ту је и додатни проблем рана које повећавају шансу повреде крвних судова.

Године

Тромбоза се може догодити било кад, али што сте старији, то је шанса већа. Ако имате више од 60 година, у прилично сте рискантној групи – свака хиљадита особа има по један угрушак годишње. Након 70. године број угрушака у просјеку се повећава на пет годишње.

Породична историја болести

Неки су здравствени проблеми насљедни. Међу њима постоји неколико који повећавају могућности стварања крвних угрушака. Такве насљедне болести углавном постају проблем само у комбинацији с неким од других до сада наведених чинилаца.

Генетски насљедне болести бубрега и проблеми с великом веном која иде из доњег дијела тијела до срца најчешћи су кривци за повећану шансу угрушка, али мањак протеина Ц и С такође вас чине потенцијалном жртвом угрушака.