latinica  ћирилица
16/01/2016 |  19:41 | Аутор: Фокус

Вирус еболе преноси се као грип или ХИВ

Кинески научници су открили да се вирус еболе преноси другачије од осталих вируса, и да ће њихово откриће помоћи научницима да се спријечи зараза вирусом еболе.
Вирус - илустрација (фото: NIAID/Flickr.com ) -
Вирус - илустрација (фото: NIAID/Flickr.com )

Како јавља кинеска новинска агенција Ксинхуа, истраживач Гао Фу из Центра за контролу и превенцију болести при Кинеској академији наука, изјавио је како ебола свој животни процес почиње користећи ћелије, односно да има сличан начин развијања као грипни вирус или ХИВ који узрокује АИДС.

“Генерално, вируси у ћелије улазе на четири различита начина. Наше истраживање је показало како вирус еболе, приликом фузије са другим ћелијама ипак користи један потпуно други начин“, казао је Гао.

Истраживање је објављено у научном часопису “Cell“, а Гао каже како ће научници у будућности на темељима њиховог открића моћи да развију мале молекуле или полипептиде који ће спреијчити еболин улазак у тијело.

Научници из Сједињених Америчких Држава (САД) у мају прошле године пронашли су протеин имена Niemann-Pick C1 (NPC1), који олакшава ширење вируса еболе.

Наведено је како вирус без додира с овим протеином не утиче на организам, и да ће бити направљено истраживање како би се пронашао антивирус за протеин (NPC1).

Према подацима Свјетске здравствене организације, од почетка 2014. године у земљама Западне Африке од еболе је живот изгубило најмање 11 хиљада особа.