latinica  ћирилица
20/01/2016 |  18:30 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Поврат ПДВ-а из ЕУ - услуга коју је све теже искористити (ВИДЕО)

Од нове године за грађане Босне и Херцеговине нови проблеми! Промјеном у пословној политици Рајфајзен банке сви који куповину обављају у иностранству остали су без мјеста за поврат пореза.
Поврат ПДВ-а - Фото: РТРС
Поврат ПДВ-аФото: РТРС

Процес који је, на шалтерима ове банке до сада функционисао релативно једноставно, сада је знатно компликованији.

Од 2001. године Рајфајзен банка једина је била овлашћена да у Босни и Херцеговини пружа услуге поврата пореза на робу купљену у иностранству. Прекидом сарадње с комапнијом "Глобал блу" грађани су остали без мјеста на којем могу остварити ово право.

- Када грађани изађу ван земље у којој су купили робу и када је царинска служба овјерила образац за додатну вриједност морају тај образац вратити путем поште на адресу која је назначена на самом обрасцу - каже Ратко Ковачевић, службеник за односе с јавношћу у Управи за индиректно опорезивање.

Да би уопште затражили образац за остваривање права на поврат пореза држављани БиХ морају обавити куповину већу од 200 марака. Такође, по уласку у Босну и Херцеговину купљену робу треба пријавити цариницима и платити 27 одсто вриједности робе, па би потрошачи лако могли ући у минус, сматрају економисти. Мала добит за потрошача значи и малу зараду за банке.

- Очигледно се ради о минималном профиту јер да постоји сигурно би то радило више банака, а не само ова једна која је имала монополски положај и на крају је одустала. Нико неће гасити посао ако на њему остварује профит - каже економиста Саша Грабовац.

Минималан профит за банке могао би бити довољан "Поштама Српске". Добро развијена мрежа пословница на територији Српске знатно би олакшала процес поврата пореза.

- Ми смо контактирали компанију за поврат пореза, односно "Глобал блу" и тренутно очекујемо њихов одговор. Заиста смо заинтересовани да својим корисницима пружимо ту услугу у Републици Српској - каже Жељка Кољанчић, службеник за односе с јавношћу у овом предузећу.

Док се не појави компанија која би обновила сарадњу са "Глобал блуом" и олакшала цијели процес, грађанима Босне и Херцеговине ово ће бити само још једно од права до којег грађани осталих земаља, које нису чланице Европске уније, долазе и лакше и брже.