latinica  ћирилица
21/01/2016 |  08:38 | Аутор: Независне

Шест одличних начина да ојачате имунитет

Осећај када сте болесни је вјероватно један од најгорих на свијету.
Вјежба - Фото: Screenshot/YouTube
ВјежбаФото: Screenshot/YouTube

Запушен нос, главобоље, кашаљ, константан умор... Све ово вас тјера да се само склупчате испод ћебета на кревету и спавате по цијели дан. Али да ли је то најбоља опција?

Наравно, један од бољих начина да се заштитите је да узимате суплементе у виду витамина, али је јак имуни систем најважнији вид одбране од прехлада и вируса. Заштитите се уз помоћ наших шест начина који ће сигурно ојачати ваш имунитет.

Вјежбајте јогу више

Јога има снажну “песницу“ против болести. Не само да је добра за ослобађање од стреса, већ неке одређене позе могу стимулисати четири главна физиолошка система: циркулацију, дигестивни, нервни и ендокрини систем - од којих зависи снага имунитета.

Исхрана

Не вјерујемо да ће једна јабука дневно 100% уклонити ризик од добијања прехладе, али имамо позитиван став према одређеној исхрани која вам може помоћи у борби против вируса. Покушајте да своју исхрану обогатите намирницама које садрже што више антиоксиданата, пробиотика и витамина, а избјегавајте додатне шећере.

Појачајте вежбање

Већ знате да јога има способности да вас заштити од вируса, али ако сте више тип особе која воли тегове, имамо добре вијести и за вас: Лјуди који су вјежбали било коју врсту вјежби бар два и по сата недељно су имали 10% мање шансе да се зараде прехладу, према једној скорашњој студији. Само имајте на уму да пречесто и предугачко вјежбање има супротан ефекат.

Направите дјевојачко вече

Недавне студије су показале да друштвени људи имају одличну отпорност на инфективне болести, тако да знате шта да радите у Петак увече! Скупите другарице и направите мини журку код вас кући или изађите у провод. Једном недељно излажење вам може донијети само позитивно, тако да само напријед.

Један дан одвојите за уживање

Будите искрени и кажите нам да ли сте заслужили да се одморите, онако поштено? Букирајте један дан у СПА центру и проведите квалитетан дан у масажи, уживању, одмарању, сауни и испијању здравих безалкохолних коктела. Ако је хормон стреса превише висок и то свакодневно, то никако није добро за ваш имунитет, а камоли здравље. Зато се опустите... Макар један дан.

Добро се наспавајте

Ово је још један разлог због којег би требало раније да легнете у кревет вечерас. Спавајте минимум шест сати и прије одласка на спавање немојте јести тешку храну, гледати телевизор или играти игрице на мобилном телефону. Истуширајте се са својом омиљеном купком, обуците најудобнију пиџаму и правац у кревет. Сан је одличан начин да се ослободите стреса, али и да ојачате имунитет. Поред тога, осјећаће те се задовољно, а шта има боље од тога?