latinica  ћирилица
21/01/2016 |  08:44 | Аутор: Независне

Излијечите упалу уха на природан начин

Одрасли знатно рјеђе осјете болове на подручју ушију. Наиме, бол уха се најчешће јавља код дјеце, а може бити јака или блага, краткотрајна или може трајати сатима.
Шум у уху - Фото: илустрација
Шум у ухуФото: илустрација

Може да захвати једно ухо, али и оба, и то истовремено.

Вјероватно је и Вама познато стање беспомоћности, када Вам дијете цијелу ноћ плаче, јер га боли ухо.

Неки људи кажу да је бол уха једна од најгорих врста бола. На срећу, постоје природни лијекови који јако брзо ублаже бол.

Природни лијекови за лијечење упале уха:

Маслиново уље


Угријете маслиново уље, да оно постане млако, а затим један штапић за ухо умочите у уље. Са тиме њежно обришите предио ушне шкољке. 2-3 капи уља укапајте у ухо, изванредно ће смањити цјепајући бол.

Бијели лук


Бијели лук успјешно уништава бактерије, зато у случају бактеријске инфекције, можете слободно примјенити следећи рецепт:

Загријете 2 чена бијелог лука у 50 мл маслиновог уља. Пустите да се охлади, треба бити топло, али не и вруће. Уз помоћ капаљке или бочице од капи, у ухо искапајте неколико капи овог љековитог уља. Пустите да стоји 5 до 10 минута, потом окрените главу на другу страну да уље изађе, а при томе користите марамицу које ће упити уље. Никако немојте стављати сирови бијели лук у ухо јер може изазвати иритацију коже и пецкање. поступак поновите неколико пута дневно и користите до побољшања.

Ово уље можете оставити у фрижидеру у стакленој бочици и користити по потреби уз претходно благо загријавање. Бол у ушима може престати већ сљедећи дан од употребе.

Или: у 2 супене кашике сусамовог уља додајте 1 чен здробљеног бијелог лука, који сте претходно благо смлачили. Охладите и процједите уље. 2-3 капи од направљеног уља укапајте у болно ухо. Требало би да ублажи и упорни осјећај притиска.

Чуваркућа


Чуваркућа је биљка која се већ вијековима користи за лијечење разних упала. Узмите пар листића чуваркуће, преполовите их и исцједите сок ​​у ухо. Оставите да дјелује неколико минута, бол ће се смањити. Сок чуваркуће можете и загрејати како би вам било угодније.

Веома је важно нагласити, да ни један облик болова уха не лијечите дужи период, него се обратите љекару. Уколико бол потраје дуже од неколико дана обратите се љекару јер може бити неко озбиљније обољење.