latinica  ћирилица
21/01/2016 |  10:37 ⇒ 10:44 | Аутор: СРНА

Србија: Смањен број трансплантација због недостатка органа

У Србији су у 2015. години урађене 44 трансплантације органа што је значајно смањење у односу на претходне двије године, а разлог за то је што је само 18 породица дало сагласност за пресађивање органа њихових најближих.

Директор Управе за биомедицину Ненад Милојичић изјавио је за "Вечерње новости" да је у плану измјена закона која регулише ово питање.

"У плану је измена закона. Да уместо такозване информисане сагласности као сада имамо претпостављену сагласност. То би значило да су потенцијални донори сви који се изричито не изјасне против. Али би опет, као што је пракса у свим осталим земљама, коначну одлуку доносила породица", рекао је Милојичић.

Он је појаснио да се без сагласности породице не могу узети органи ни од онога ко је за живота био за донирање и указао на потребу подизања свијести становништва о важности тог питања.

"Сви бисмо морали да будемо свесни статистике која показује да је 20 пута већа шанса да нам затреба орган него да постанемо кадаверични давалац", рекао је Милојичић.

Он је прецизирао да су протекле године у Србији пресађена 32 бубрега, седам јетри и пет срца у Клиничком центру Србије.

"Последња трансплантација срца у Клиничком центру Србије урађена је још у јулу. Од тада није било донора,а 50 људи је на листи за тај орган. Неколико најугроженијих је на интензивној њези. Свакој држави, па и нама, потребно је бар 10 потенцијалних донора на милион становника да бисмо могли да задовољимо сопствене потребе за органима", закључио је Милојичић.