latinica  ћирилица
23/01/2016 |  20:01 ⇒ 20:08 | Аутор: Агенције

Због чега би требало чешће да једете пасуљ

Куван, пребранац, у салати или некој другој варијанти пасуљ је увијек добар избор.
Пасуљ - Фото: илустрација
ПасуљФото: илустрација

Пасуљ спада у породицу махунарки, а из Америке је у Европу стигао у 16. вијеку заједно с кромпиром и кукурузом. Уколико нисте током љета замрзнули млади пасуљ, током зиме можете лако купити онај суви.

Како преноси Хина, Организација за исхрану и пољопривреду Уједињених народа прогласила је 2016. Међународном годином махунарки како би се подигла свијест о важности и снази протеина и здравственим користима свих врста пасуља и грашка, подстакла њихова производња и трговина и нове и паметне употребе.

Махунарке - попут сланутка, грашка, пасуља и сочива требало би да буду саставни дио здраве исхране јер садрже велике количине аминокиселина и бјеланчевина биљног поријекла, помажу у превенцији и држању под контролом хроничних болести као што су рак, дијабетес и коронарне болести, помажу у борби против гојазности и позитивно утичу на околину јер садрже бројне елементе који побољшавају плодност тла.

Дакле, пасуљ је одличан извор бјеланчевина, али има јако мало масти и заправо нема засићене масти и холестерол. Богат је влакнима, протеинима и антиоксидантима, због чега снижава холестерол, регулише ниво шећера у крви и производњу инзулина с обзиром на низак гликемијски индекс и сложене угљене хидрате који се полако пробављају. Једна порција ће вам осигурати око 20 посто дневних потреба за влакнима.

Да га чешће уврстите у дневну исхрану, подстаћиће вас и његова храњивост јер садржи лецитин и калијум, калцијум, гвожђе, фосфор, магнезијум, цинк и натријум, одличан је извор фолне киселине, витамина Б6, К, рибофлавина (Б2) и Б3.

Више је истраживања потврдило да пасуљ има благотворно дјеловање на здравље и превентивно дјелује против неких облика карцинома, посебно рака дебелог цријева.

Истраживање на Универзитету Харвард потврдило је да на примјер жене које конзумирају пасуљ најмање два пута недјељно имају 24 посто мање изгледа да развију рак дојке, срчане болести, дијабетес типа 2, високи крвни притисак или рак дебелог цријева. Важно је напоменути да не садржи глутен па га могу јести и обољели од глутенске ентеропатије односно целијакије.

Куповина, чување и кување

Без обзира да ли купујете пасуљ на меру или већ запакован, обратите пажњу на то да нема влаге, да су зрна цијела и да нема такозваних жишки. Чувајте га на сувом и хладном мјесту, затвореног или поклопљеног у посуди.

Управо га је зато важно прегледати прије кувања и прања и уклонити све ситне нечистоће. За разлику од младог пасуља, суви је увијек потребно претходно намочити у чинији с водом, најчешће преко ноћи.

Захваљујући његовом благом и неутралном укусу, од пасуља се праве чак и торте, а лако га је комбиновати с другим поврћем или месом, како ко воли.