latinica  ћирилица
26/01/2016 |  19:38 | Аутор: Агенције

Бразилски орах моћни еликсир здравља

Бразилски орах моћни еликсир здравља. Има антивирусно и антиканцерогено својство, чува кости и подстиче рад штитне жлијезде.
Бразилски орах - Фото: Novosti.rs
Бразилски орахФото: Novosti.rs

Укусан бразилски орах (Bertholletia excelsa), најбогатији је извор селена на свету. Иако га називају бразилски, не расте само у Бразилу, већ и у Боливији, Венецуели, Перуу и источној Колумбији. Узгаја се и на Јамајци, у Малезији и САД. Има облик благо савијеног троугла, затворен је у крутој љусци, у скупинама од 8 до 24 комада, налик је кокосу.

Садржи много минерала (калцијума, фосфора, калијума, магнезијума, цинка, гвожђа, бакра, а највише селена). Због оваквог комплекса је прави еликсир за кожу, има антивирусно и антиканцерогено својство. Богат је витаминима, нарочито Е и Б комплекса, мононезасићеним и полинезасићеним масним киселинама, омега-6 масним киселинама, природним влакнима, протеинима, важним за добро функционисање организма. Висока концентрација добрих масти смањује лош и повећава добар холестерол.

Комбинација фосфора и магнезијума заједно са калцијумом врло је важна за очување костију. Минерали у траговима, као што су гвожђе и бакар, поспјешују транспорт кисеоника кроз организам, на тај начин јачају имунитет и кардиоваскуларни систем. Овај драгоцени орах посједује и веће количине уља, које се користе у исхрани и у производњи козметичких препарата. Сапун од бразилкског ораха подстиче хидратацију коже, снабдева је важним витаминима, повећава еластичност и утиче на младолик изглед. Многа природна уља за сунчање, балзами за усне, креме за руке, садрже и уље бразилског ораха.

Ипак, најзанимљивији је нутриционистима због невероватних количина селена, који се налази у малом броју намирница. У природном облику, али много мање, има га у печуркама, житарицама, месу, риби и јајима. Селен је важан за рад штитне жлезде, снажан антиоксиданс, успорава пропадање ћелија и старење организма. Изузетан је и у превенцији разних болести, посебно код карцинома простате. Добру апсорпцију овог олигоелемента потпомажу глутамин, глутаминска киселина и аргинин, састојци присутни у обилатим количинама у бразилском ораху.

Комбинацијом бразилског и индијског ораха, као и бразилског ораха и пистаћа добија се идеалан састав, све потребне аминокиселине у природном облику. Исти ефекат се постиже и уколико се бразилски орах помеша са житарицама и махунаркама.


ДНЕВНА ДОЗА

Због одређених непожељних састојака требало би бити опрезан приликом употребе бразилског ораха. Свјеж и правилно третиран има боју слоноваче, готово белу. Дневно је довољно да се поједу два до четири комада, која ће подмирити потребе организма. Особе које га раније нису јеле, а склоне су алергијама на коштуњаво воће, морају да буду опрезне. Најбоље да прво поједу само један бразилски орах, и то ујутру. Такође, свакодневни унос већих количина може да доведе до вртоглавице, мучнине, повраћања, губитка косе.