latinica  ћирилица
27/01/2016 |  22:41 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

У Бањалуци одржана Светосавска академија

У Бањалуци је вечерас одржана Светосавска академија. У славу утемељитеља српске цркве и државе, и просвјетитеља, архиепископа Светог Саве, богатом културно-умјетничком програму претходила је бесједа Његовог преосвештенства епископа бањалучког господина Јефрема о значају овог дана и просвјетитеља за цијели српски народ.
Бањалука - Светосавска академија - Фото: РТРС
Бањалука - Светосавска академијаФото: РТРС

Светосавску академију гледаоци су могли да погледају вечерас на програму наше телевизије. 

Светосавска академија почела је композицијом "Слободи" , коју је извео мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство" и Мјешовити хор Академије умјетности Бања Лука.

У свечаном програму наступили су и Хор свештеника Епархије бањалучке, ученици Музичке школе “Владо Милошевић” и Прве балетске школе Бањалука, те ученици Бањалучке гимназије. Светосавска академија отворена је бесједом Његовог преосвештенства епископа бањалучког господина Јефрема.

У светосавској бесједи јереј Миладин Митровић навео је да је Свети Сава упоредо са организовањем и управљањем црквом Христовом у српском народу, био обдарен државничком мудрошћу, те је поставио темеље, како српској цркви, тако и младој држави.

Академији су присуствовали и предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, предсједник Скупштине града Бања Лука, свештенство и други гости из јавног живота Српске. У свим школама на подручју Републике Српске данас је прославњен дан школе и крсна слава Свети Сава.