latinica  ћирилица
30/01/2016 |  18:47 | Аутор: Агенције

Научници изумили компјутер који чита мисли

Компјутери ће у будућности на основу читања електричних сигнала у могзу моћи да предвиђају шта људи виде. Радикалан нови програм може да декодира људске мисли готово у реалном времену, тврде амерички истраживачи.
Мозак (Фото: Thinkstock) -
Мозак (Фото: Thinkstock)

У истраживању које је спровели научници са Универзитета у Вашингтону, учествовало је седам пацијената са епилепсијом који се тренутно налазе на лијечењу у Харборвју медицинском центру у Сијетлу, пише "Дејли мејл".

Испитиване су реакције пацијената на двије различите врсте приказа – лица и кућа. Декодирање се одвија у року од неколико милисекунди, а компјутер са 95 одсто прецизности погађа шта је испитаник, којем је у тренутку декодирања мозак прикачен на електроде, видео.

Електроде, прикључене на темпоралне режњеве пацијената биле су повезане са компјутерским софтвером који има способност препознавања два карактеристична својства можданих сигнала – потенцијале у вези са евоцирањем догађаја и спектралне промјене у вези са широком пропусном моћи сигнала.

Неуролог Рајеш Рао, који је учествовао у истраживању, прво својство је окарактерисао као “стотину неурона који се покрећу када нам је нека слика приказана“, а друго својство као “даљу обраду података након првог таласа информација“.

“Добили смо различите одговоре са различитих локација на које су биле смјештене електроде. Неке су реаговале на лица, а друге на куће“, наводи Рао.

Софтвер је узорке можданих сигнала сакупио и обрадио 1000 пута у секунди како би издвојио њихове карактеристике. Такође је извршио посебну анализу података са циљем да установи која комбинација локација електрода и типова сигнала је била у најужој вези са оним што су пацијенти видјели.

'Традиционалне методе истраживања биле су усмјерене на изучавање засебних неурона. Наша студија пружа ширу слику, на нивоу великих неуронских мрежа, о томе како особе у будном стању и са усмереном пажњом перципирају сложене визуалне облике“, објашњава Рао.

Нови програм могао би једног дана да допринесе стварању уређаја захваљујући којима би пацијенти са синдромом “изолованог човјека“ могли да комуницирају. У питању су особе које су након можданог удара или усљед одузетости изгубиле могућност комуникације са другим људима.

Истраживање је објављено у магазину "PLOS Computational Biology".